Персонажът с биещи се деца или ученици е елемент от краха на всяко гражданско общество. Нашумялата сцена с брутална агресия между ученички в МОЛ е индикатор, който не е угасвал, но незнайно защо се опитваме да забравим. Това се казва в изявление на синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“.

Синдикат "Образование“ категорично заявява, че националната образователна политика за превенция на агресията в образователните институции трябва да бъде основен приоритет на МОН и социалните партньори.

Синдикатът многократно е предлагал действия, които да трасират тази важна политика, които не са били приемани от законотворците и засега образователната система трудно се справя с този грозен недъг.

Агресията в училище сред учениците е един от основните отблъскващи мотиви, който често разделя младите учители от професията.

Десетина години вече предлагаме да има оценка за "дисциплина“, "поведение“ или "възпитание“ в българското училище. Тази оценка ще бъде един от многото системни инструменти, които да направят възпитателната стратегия възможна.

Училищният правилник, който в миналото е бил конституция на формирането на гражданственост, в момента е най-одумвания и най-оспорван жалък стожер на гражданско образование в училище. А той трябва да бъде неприкосновен.

Синдикат "Образование“ вече 20 години предлага предмет "Гражданско образование“ във всеки клас на българското училище, но това отново е неприемливо за българските политици.

Ако образователната ни система постигне успех с възпитанието като компонент на образованието, това гарантирано ще промени към по-добре образователните резултати от оценки, изпити и оценявания.

Паралелно с евентуалните мерки в училище трябва да се стимулират партниращите родители, защото възпитанието на детето и ученика е невъзможно без дуото родител-учител, което не дисонира.

А диригентската палка на министерства и институции към родителите и техните организации трябва да бъде строга, принципна и безкомпромисна, каквато очевидно сега не е.

Нека префокусираме мисията на българското образование и да не забравяме, че качественото образование, за което заговорихме, е несъвместимо с агресията, с нарушаването на правилата и липсата на духовни и религиозни ценности.