Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да наложи опустошителни санкции на Русия, ако тя нахлуе в Украйна, но някои големи компании и бизнес групи в Америка настояват Белия дом и законодателите да бъдат внимателни, пише Reuters.

Търговска група, представляваща Chevron, General Electric и други големи американски корпорации, които правят бизнес в Русия, моли Белия дом да обмисли начин, с който да позволи на компаниите да изпълняват договорните си задължения и да помислят за изключването на някои продукти от санкционните списъци. В същото време големите енергийни компании настояват Конгреса да ограничи техния обхват и времеви рамки.

Администрацията на Байдън и Конгресът трябва да "определят подробностите, в случай че трябва да изпълнят заплахата за санкции“, каза Джейк Колвин, президент на Националния съвет за външна търговия, пред Reuters в понеделник.

"Тези подробности трябва да включват разглеждане на безопасни пристанища или преходни периоди, за да позволят на компаниите да изпълнят съществуващите договори и задължения, както и отделяне на животоспасяващи лекарства и други хуманитарни съображения, съответстващи на дългогодишната политика на САЩ“, каза Колвин.

Енергийните компании също се обърнаха директно към американските законодатели, за да настояват за период на "охлаждане“ или "затихване“, така че активите им да не бъдат конфискувани, ако не са в състояние да изпълнят бизнес споразуменията в Русия, заяви пред Reuters сътрудник на Конгреса.

Американският петролен институт, най-голямата американска лобистка организация за сондажи за нефт и газ, обсъди санкциите срещу Русия с офисите на Конгреса. "Санкциите трябва да бъдат възможно най-целенасочени, за да ограничат потенциалната вреда за конкурентоспособността на американските компании“, каза говорител на API.

Санкциите за износ обикновено се въвеждат поетапно, като се дава време на компаниите да прекратят съществуващия си бизнес или да осигурят пристигане на доставки, каза Уилям Райнш, бивш високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ.

Но в този случай санкциите вероятно ще бъдат приложени внезапно, в разгара на криза, което ще направи периодът на "прекратяване“ по-труден за осигуряване, каза той.

В миналото Министерството на финансите на САЩ е предоставило някои мерки за смекчаване на финансовите санкции, като например предоставяне на лицензи, защитаващи подателите на хуманитарна помощ и потоци от лични парични преводи към Афганистан въпреки санкциите срещу управляващите талибани.

Служител на Министерството на финансите на САЩ отказа да коментира подобни мерки по отношение на потенциални санкции срещу Русия, но добави: "Готови сме да нанесем сериозни разходи за руската икономика, като същевременно сведем до минимум нежеланите явления“.

Петролните компании усетиха последиците от санкциите на САЩ в някои от най-скъпите сондажни операции на Русия в продължение на години, след като Русия присъедини Крим през 2014 година.

Мерките принудиха Exxon Mobil да напусне руската Арктика и сложи край на сътрудничеството на компанията с руската държавна петролна компания Роснефт, с която тя подписа сделка за 3,2 милиарда долара през 2011 г. за развитие на региона.

Exxon твърди, че санкциите, които забавиха работата по голямо откритие в Карско море над Арктическия кръг, несправедливо са наказали американски компании, като същевременно са позволили на чуждестранни компании да работят в страната, един от най-големите производители на петрол в света.

Санкциите от 2014 г. удариха най-лесните цели в руските високотехнологични проекти за проучване за нефт и газ в Арктика, сибирски шисти и дълбоководни находища.

Новите санкции биха могли да бъдат по-широки, но също така трудни за изпълнение без щети за западните компании.

Една възможна мярка за "безопасно пристанище“ може да защити компаниите от правна отговорност за нарушения на санкциите, ако бъдат изпълнени определени условия, каза Райнш, като например показване, че пратка е отишла в санкционираната страна без разрешение, може би от трета страна.

Exxon не отговори веднага на искане за коментар относно лобирането, което прави по отношение на потенциалните санкции срещу Русия.

Говорител на Търговската камара на САЩ, най-голямата лобистка група за американския бизнес, отказа да коментира темата.

Търговията със стоки и услуги на САЩ с Русия възлиза на приблизително 34,9 милиарда долара през 2019 г., според офиса на търговския представител на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов