От вторник Полша започна изграждането на постоянни укрепления по външната граница на ЕС с Беларус, съобщава германският вестник Die Welt. Според официалния представител на граничната служба "работата започва с пробиване на дупки за подпорите и тяхното бетониране“.

В продължение на няколко месеца хиляди мигранти се опитваха да влязат в Полша или балтийските страни през външната граница на Европейския съюз с Беларус, припомня вестникът.

ЕС обвинява беларуския лидер Александър Лукашенко, че умишлено е дал на хората от кризисни региони като Ирак или Афганистан възможност да летят до Минск, за да могат след това да влязат незаконно в ЕС.

Както се отбелязва в статията, дължината на границата между Полша и Беларус е 418 км, като 186 от тях минават по суша. Върху тези парцели военните поставиха временни бариери в края на август, за да затруднят незаконното преминаване на границата от мигрантите.

Ролята на временни прегради изигра ограда от бодлива тел с височина приблизително 2,5 м. Сега тя трябва да бъде заменена с постоянна бариера с височина 5,5 м, която също ще бъде оборудвана със сензори за движение и камери за наблюдение. Бюджет от 366 милиона евро е заделен за изпълнението на този проект, съобщава германският вестник Die Welt.

Превод и редакция: Иван Христов