Правителството на ФРГ настоява, че руският енергиен сектор не трябва да бъде обект на ограничителни мерки срещу Руската федерация в случай на ескалация на ситуацията около Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на документи, с които разполага.

Германските власти се опасяват, че без такова изключение енергийните доставки за Европа ще бъдат застрашени. Това изключение обаче няма да се прилага за потенциални санкции срещу газопровода "Северен поток 2“. Според Берлин замразяването на руски активи и забраната за транзакции с руски банки ще нанесат сериозни щети на финансовите институции на страната и европейската икономика, като например разходите, направени от европейските финансови институции след въвеждането от страна на САЩ на санкции срещу Иран. "Същата обосновка важи и за изключването на руските банки от системата SWIFT“, цитира агенцията документа.

Позицията на Германия се подкрепя и от други страни от Западна Европа, твърди агенцията. Някои от тях от своя страна предлагат като алтернатива да се направи преходен период между налагането на санкциите и началото на тяхното изпълнение или да се изключат ограничителни мерки за вече подписани договори.

Президентът на САЩ Джо Байдън, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, лидерите на Великобритания, Италия, Полша, Франция и Германия обсъдиха в понеделник чрез видео връзка консултациите с Руската федерация по въпросите на сигурността, както и подготовката на възможни санкции.

Превод и редакция: Иван Христов