Русия да седне на масата за преговори и да каже какво точно иска и защо желае да върне историята назад. Това каза експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

По думите му в момента виждаме етап в развитието на дългосрочната стратегия на Владимир Путин, чиято крайна цел е частичното възстановяване на геополитическите реалности, свързани със Съветския съюз и с териториалната, военната и икономическа мощ на тази държава.

Според него да се наложи мораториум върху разширяването на НАТО, би било някаква крачка в посока спад на ескалацията.

"Подход на дипломация и диалог – това е единственият начин за разрешаване на конфликта в полза на всички“, каза още проф. Кънчев.

"Не можем безкрайно да разширяваме НАТО, това е факт. Все пак НАТО е създадена като организация след втората световна война да пази Европа от Съветския съюз и когато сега Русия е толкова притеснена от това разширяване, трябва да се разработи съвместна стратегия между САЩ, Русия, НАТО и ЕС във връзка с тези екстравагантни искания на Русия, начините по които тя е формулирала тези искания и да каже конкретно какво точно иска", обясни експертът.

"Амбициите на Русия и на руското политическо и военно ръководство няма да престанат, независимо от начина, по който ще бъде решен казусът "Украйна“, a НАТО ще става все по здрав и единен по законите на геополитиката“, допълни още проф. Румен Кънчев.

Цоня Събчева