Държавният глава открои вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ наравно с другите части от народи като задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС



Очаквам новата атмосфера на повишено доверие и динамиката в работата на правителствата на България и Република Северна Македония да улеснят работата по нерешените политически въпроси, които възпрепятстват диалога и най-вече отварянето на вратата за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация, съобщиха от пресцентъра институцията.

На срещата българският държавен глава приветства създаването на секторни групи за сътрудничество в различни важни области и набелязването на срокове за постигане на определени резултати в тяхната дейност. "Паралелно с работата по секторните групи по всички въпроси за свързаност, за икономическо сътрудничество, селско стопанство, туризъм, култура и образование, ние не можем да загърбим и останалите нерешени политически въпроси, защото те са изключително важни за сигурността, за просперитета и развитието не само на Северна Македония и България, а и на целия регион“, посочи президентът Радев и призова за въвеждането на ясни времеви графици за постигане на резултати и при решаването на откритите политически въпроси.

По думите на Румен Радев е необходимо да се посочат както краткосрочните задачи, които трябва да се решат преди започването на преговорите на югозападната ни съседка за членство в ЕС, така и да се набележат дългосрочните цели след отварянето на преговорния процес при ясни механизми за тяхното постигане.

Като един от българските политици, които искат възможно най-бързо да види Република Северна Македония като член на ЕС, за мен е много важно процесът на интеграция да бъде устойчив и необратим, посочи Румен Радев и отново открои въпроса за правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание като чувствителен за българското общество.

По думите на държавния глава вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, както и гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, е задължително условие България да отвори вратата за начало на преговорите за членство, наред с ясни механизми за изкореняване езика на омразата, уважението към общото културно и историческо минало, преодоляването на останали идеологеми от комунистическото минало.

Основната писта за нашия диалог, за преодоляването на тези нерешени политически въпроси, е да имаме откровен, искрен диалог, заяви Румен Радев, като допълни, че е дошло време за политическа воля и мъдрост. "Ако покажем това и двете страни, съм убеден, че по възможно най-бързия начин България не само ще отвори вратата за начало на преговорите, но ще бъде страната, на която най-много може да разчитате за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС“, посочи българският президент и добави, че хората от двете страни на границата очакват час по-скоро да могат да общуват по много по-пълноценен начин.

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посочи, че по отношение на отворените политически въпроси динамиката на разговорите трябва да стане по-интензивна и да е в духа на добросъседството. Той подчерта, че е необходимо диалогът да се базира на европейските ценности, като се запази достойнството и на гражданите от двете страни на границата. "С решаването на отворените въпроси може да станем пример за ЕС за това как да се развива един регион“, заяви Ковачевски.