Има решение интегрираният териториален подход да бъде заменен в следващия програмен период с гарантирани бюджети за всяка община

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев обсъди с представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) в Република България актуални теми в областта на земеделието, като основен фокус на срещата бе новият програмен период на Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От страна на сдружението участие взеха Донка Михайлова, заместник-председател на УС, Силвия Георгиева, изпълнителен директор и други представители на управителния съвет на сдружението, както и членове на организацията.

"Има решение интегрираният териториален подход да бъде заменен в следващия програмен период с гарантирани бюджети за всяка община“, информира зам.-министър Бурджев и поясни, че по този начин ще има гарантиран ресурс за всяка община и средствата ще могат да бъдат изразходвани според нуждите на общините и по целесъобразност.

"Целта ни е да няма привилегировани населени места и да се намери баланс“, допълни още заместник-министърът. По думите му намерението е да има ресурс за решаване на проблемите в цялата страна, според техните специфики. Бюджетите ще се определят спрямо разработена методика, в които има 4 основни критерия, като водещ е населението.

Представителите на сдружението изразиха подкрепата си за предложението, като посочиха, че ще то ще бъде обсъдено с членовете на организацията. "Надавам се да имаме конструктивен диалог, в който да представите вашите предложения и виждания и които ще подпомагат нашите действия занапред.“, изрази надежда заместник-министър Бурджев и благодари за срещата, на която бяха обсъдени текущите и предстоящи рамкови въпроси, които засягат и Министерството на земеделието и сдружението.

Тема на разговорите бе и приключването на настоящия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, както и подготовката на условията за кандидатстване по подмярка 7.2. В хода на дискусията стана ясно, че тези теми ще продължат да се коментират на оперативно ниво, като предстои да бъде проведена и среща с представителите на Държавен фонд "Земеделие“.