Пресконференция по повод представянето на идеен проект за обособяване на мрежа от трасета за планинско колоездене в лесопарк "Боровец“ се проведе днес в сградата на Община Ямбол. Това съобщиха от Общината. На нея присъстваха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, Диана Димитрова, директор на дирекция "Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, Данаил Ангелов - член на Управителния съвет на Българската федерация по колоездене и ръководител на управление Планинско колоездене, Александър Хаджиев - член на Управителния съвет на клуб "Райдърс Юнайтед“.

Идеята на проекта е да бъде обособена мрежа от трасета за планинско колоездене на територията на лесопарк "Боровец“. Тя ще може да се използва от широк кръг потребители - както от деца с родители, младежи и любители на спорта, така и за различни професионални състезания, свързани с планинското колоездене. Очакванията са, че чрез изграждането на съоръжението Ямбол ще има възможността да стане домакин на множество държавни и международни форуми. Това ще бъде единствено по рода си съоръжение в България, което ще направи града още по привлекателен за спортен туризъм.

В лесопарк "Боровец“ има много възможности за различни видове спорт за открито, които досега не са били осъществени. Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов подчерта, че е изключително важно да се продължи с развитието на колоездачния спорт в Ямбол, защото все повече млади хора започват да се занимават с такъв тип екстремни спортове. "Припомняме, че Община Ямбол вече започна да работи, когато с помощта на ямболска фирма беше изградена пъмп трак писта в градския парк, която се оказа изключително полезна за младите хора в Ямбол“, допълни още той.

Данаил Ангелов, член на управителния съвет на Българската федерация по колоездене, изтъкна: "С повишения интерес към планинското колоездене децата сами си обособяват така наречените писти, места с препятствия и виражи, на които да карат. Нашата цел е да изградим място, което да е обособено и по-безопасно за тях, а и за хората, които използват парка.“

Предвидените трасета са няколко вида, като се предвижда общата им дължина да бъде близо шест километра.

Първото представлява кръгов маршрут, обозначен в жълто, обикалящ целия парк. Това е и най-лекото трасе, което ще бъде препоръчително за ползване от семейства с деца.

Второто, обозначено в оранжево, ще бъде за изкачване, също подходящо за родители и деца, но ще може да се използва и в тренировъчния процес на професионални състезатели, както и за провеждане на състезания.

Третото трасе, обозначено в синьо, ще бъде създадено, за да могат младите ентусиасти да се научат да използват правилно елементите на пистата. Ще има още зона за спускане, обозначена в червено, "рок гардън“ (препятствия от наредени множество камъни в различни размери), зона виражи, пъмп зона и други.

Предвижда се да бъде обособено и трасе за изкачване, с лека трудност.

След изграждането на съоръжението се открива възможност за по-нататъшно обновяване и добавяне на нови елементи към него.

Предстои преминаване на проекта през експертен съвет, който да определи кой е най-добрият начин за неговото осъществяване, за да се използва безопасно от колоездачи и пешеходци в лесопарк "Боровец“. Всички граждани, които искат да изкажат своите препоръки към идейния проект, могат да го направят с лично съобщение в официалната фейсбук страница на Община Ямбол.

Срокът за изграждане на обекта - от подписването на договора и започването на дейностите, е едномесечен.