Възможностите за облекчаване на процедурата за получаване на работна виза на бенгалци обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и извънредният и пълномощен посланик на Бангладеш със седалище в Букурещ Н. Пр. Али Дауд, съобщиха от Областна администрация. Целта е по-лесно жители на азиатската държава да намерят заетост в нашата страна и то най-вече в сферата на шивашката индустрия, като се имат предвид традициите на Бангладеш в текстилния бранш.

Темата е особено актуална за Русе и региона поради високата концентрация на фирми от този бизнес и все по-голямата необходимост от квалифицирани специалисти. Припомняме, че Бангладеш е на второ място в света след Китай в износа на конфекция. Станев пое ангажимент да съдейства за намиране на оптимално решение и за двете държави. Ще се търсят опции и за улесняване на легализацията на документите за завършено основно образование и стаж по професията.



Бангладеш изнася и друга висококачествена продукция, като скариди, кожени изделия, медицинска продукция и изделия от юта в над 150 държави по цял свят. Страната изпитва нужда от внос на торове, слънчогледово олио и др. При интерес от инвестиции в Бангладеш чуждестранните инвеститори разполагат с около 100 икономически обособени зони, като те са освободени от данъци и такси през първите 10 години. Н. Пр. Дауд заяви, че държавата е икономически стабилна, като през последните години икономическият ръст е между 6 и 7% на годишна база.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, почетният консул на Бангладеш в България Георги Иванов, изпълнителният директор на БТБ Калинка Кирова, управителят на МИК БГ Миглена Христова, Румен Кожухаров, който е управител на фирма също в текстилния бранш, както и изпълнителният директор на Българската асоциация по текстил, облекло и кожи Йордан Беловодски.