Лишеният от свобода руски опозиционер Алексей Навални и няколко негови съратници са били добавени във вторник в официалния списък на "терористите и екстремистите“ на Руската Федерация, съобщава Reuters, като отбелязва, че това е последният в серията ходове на Москва за ликвидиране на опозицията на президента Владимир Путин.

Информационните агенции съобщиха отделно, че федералната служба за затвори е поискала братът на Навални Олег да получи реална, вместо една година условна присъда, каквато получи през миналата година.

Както отбелязва агенцията, Навални е борец за борба с корупцията и трън в очите на Путин през последното десетилетие, оцелял след отравяне с нервнопаралитичен агент през 2020 г. и хвърлен в затвора миналата година за нарушения на условно освобождаване, свързани с по-ранен случай за измама, който според него е измислен. Неговата политическа мрежа беше забранена като "екстремистка“ миналата година.

Попадането в списъка на "терористите и екстремистите“ на държавната служба за финансов мониторинг означава, че Навални и членовете на неговия екип са обект на ограничения за банкови транзакции и трябва да търсят одобрение всеки път, когато искат да използват своите сметки.

Началникът на кабинета на Навални Леонид Волков каза във "Фейсбук“: "Горд съм, че работя в нашия добър екип от "екстремисти и терористи“. Омаловажавайки значението на думите и обръщайки значението им отвътре навън, Кремъл копае по-дълбока дупка за себе си. Прави всичко възможно, за да накара тези, които все още вярват на Путин, да спрат да му вярват“.

Любов Собол, едно от лицата на популярния канал на Навални в YouTube, каза пред радио "Ехото на Москва“, че Путин обявява всеки, когото не харесва, за терорист. Собол беше добавена към списъка във вторник, а Волков по-рано този месец. И двамата са сред групата от водещите съюзници на Навални, които са избягали от Русия, за да избегнат ареста.

Братът на Навални Олег беше осъден на една година условна присъда миналия август. Той беше сред група хора, обвинени в подбуждане на хора да нарушават ограниченията на COVID-19, като присъстват на неразрешени протести през януари 2021 г.



Превод и редакция: Иван Христов