Проф. Николай Денчев, водещ учен и изследовател от Свободния университет в Брюксел проведе лекция в УНСС на тема "Как да напишем индексирана статия?". Това съобщиха от пресцентъра на УНСС. Проф. Денчев е координатор на съвместните дейности на УНСС и Свободният университет в Брюксел и асоциирания партньор по проекта "Икономическото образование в България 2030“. Това е първата публична лекция по проекта, в който участват още 3 български университета – Стопанската академия "А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и работодателската организация КРИБ. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура "Модернизация на висшите училища“.

На откриването ректорът проф. д-р Димитър Димитров като ръководител на проекта, обърна внимание, че той е много значим и важен за университета. "Нашата цел е той да не бъде формален и да се следи само за изпълнение на показатели. Трябва да има качествена промяна и надграждане. Предвиждаме да включим допълнителни дейностите, особено по мобилностите, при които искаме да добавим и публикации в сериозни издания и тази лекция ще ни е много полезна.“

Лекцията започна с "шекспировия“ въпрос "Да публикувам или не?“. Проф. Денчев представи списания, върху които трябва да се фокусират учените. За него това са тези, които имат импакт фактор над 5 като "Social Sciences" и "Web of science“.

На лекцията бяха представени и обсъдени практическите изисквания на водещи списания, по които те оценяват и приемат статии за публикуване. Бяха дискутирани действията, стъпка по стъпка, които трябва да направи всеки изследовател при подготовката, писането и редакцията на статията. Лекцията предизвика широка дискусия.