Северна Македония и България интензифицират и засилват сътрудничеството, за да постигнат поставените задачи и да разрешат спорните въпроси между двете страни във възможно най-кратък срок, пише македонската редакция на Deutsche Welle.

Двамата премиери на пресконференция след срещата в резиденция Бояна в София, където днес се провежда съвместно заседание между правителствата на двете страни, изразиха задоволство, че при първата среща е постигнат напредък и успех. Бяха подписани три меморандума, работните групи определиха срокове за изпълнение на приоритетите, като особено се подчерта, че след няколкомесечна стагнация беше обявена засилената дейност на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси. Договорено е да се проведат три официални срещи през следващите четири месеца, като междувременно ще се проведат и други разговори и консултации.

Ентусиазъм

"В историческата комисия днес забелязахме ново ниво на ентусиазъм и нов режим на работа. Предвижда се да има три срещи през следващите четири месеца. Това ще даде друг ритъм на работата, която трябва да се свърши“, каза Петков, като оцени срещата в София като много важна и успешна.

"Имаме три реално подписани меморандума по важни въпроси – селското стопанство, малките и средни предприятия и развитието на железопътната връзка София – Скопие. Това е нов подход с нова енергия и реални резултати. Тези меморандуми са насочени към икономическото развитие на целия регион и гражданите трябва да усетят ефектите от подобряването на стандарта и в двете страни“, каза българският премиер.

Двамата министър-председатели са категорични, че няма да позволят на сегашните политически кризи в региона да повлияят по-широко на процеса. Тук сме, защото не се страхуваме от кризи и сме убедени, че можем да ги разрешим“, каза Петков.

Критерии за успех

Успоредно с напредването на икономическото и образователното сътрудничество между двете страни ще бъдат решени и политическите въпроси, които са условие за европейската интеграция на Северна Македония в ЕС. Македонският премиер Димитър Ковачевски е оптимист.

"Ако сме казали, че ще има авиолиния между Скопие и София, критерият за успех е дали следващата седмица имаме оператори, които ще дойдат от Скопие до Скопие или обратно, където ще обсъдят икономически най-изгодната авиокомпания, която ще бъде създадена и ще започне с търговски полети от 1 март“, каза Ковачевски.

Ще се счита за успех между двете страни, ако през 2023 г. бъдат реализирани 13 километра път до ГКПП "Клепало" и този граничен пункт бъде открит.

"По отношение на политическите въпроси критерият за успех е, ако чрез обсъждането на всички тези комисии и чрез политически диалог между правителствата постигнем споразумение и в обозримо бъдеще имаме първата междуправителствена конференция за Северна Македония с ЕС“, каза Ковачевски. По въпроса за влизането на българите в македонската конституция той повтори мнението, че ако има такова искане, този въпрос може да бъде отворен преди присъединяването към ЕС, защото тогава се отваря Конституцията за други адаптации.

По-рано работни групи между Северна Македония и България проведоха отделни срещи в рамките на съвместно междуправителствено заседание в София. Работните групи бяха създадени по време на официалното посещение на българския премиер Петков в Скопие на 18 януари. Във встъпителното си обръщение Димитър Ковачевски каза, че Скопие и София ще покажат, че могат да си сътрудничат и на Балканите. Кирил Петков пък вярва, че диалогът ще замени национализма.

Превод и редакция: Иван Христов