Вашингтон в отговора си на предложенията на Русия за гаранции за сигурност ще изброи действията на Москва, които предизвикват безпокойство сред европейските държави, пише Bloomberg, позовавайки се на неназован източник в ЕС.

Според съобщения в медиите е малко вероятно подробно обсъждане на изискванията. В същото време САЩ координират отговор с Европейския съюз и НАТО: в него те планират освен страховете на Брюксел да посочат области, в които проблемите могат да бъдат решени.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и споразумение със Северноатлантическия алианс за гаранции за сигурност. Москва, по-специално, изисква от западните си партньори правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, от присъединяване към украинския блок и от създаване на военни бази в постсъветските страни. Предложенията съдържат и клауза за неразгръщане на ударни оръжия близо до границите на Русия и изтеглянето на силите на съюза в Източна Европа до позициите от 1997 г. Все още няма отговор.

През януари се проведоха поредица от консултации относно гаранциите за сигурност. Още преди началото на преговорите Вашингтон определи някои точки от документа като неприемливи, Москва отбеляза, че това не е ултиматум, но няма да направи едностранни отстъпки, особено под натиск.

Превод и редакция: Иван Христов