Две авионосни ударни групи (АУГ) на САЩ са навлезли в спорното Южнокитайско море за учения, съобщава Reuters, като се позовава на американското министерство на отбраната. Междувременно Тайван се оплака от навлизане на китайски военновъздушни сили в Тайванския проток, сред които е бил и модерен самолет за радиоелектронна борба.

Южнокитайско море и самоуправляващият се Тайван са два от най-чувствителните териториални въпроса на Китай и и двата са чести области на напрежение между Вашингтон и Пекин, отбелязва агенцията.

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че двете ударни групи на военноморските кораби на САЩ, водени от техните флагмански кораби USS Carl Vinson и USS Abraham Lincoln, са започнали операции в Южнокитайско море в неделя.

Авионосните групи ще проведат маневри, включително операции за борба с подводници на условния противник, операции по въздушна война и операции по задържане на плавателни съдове за укрепване на бойната готовност, се казва в изявление.

Обучението ще се провежда в съответствие с международното право в международни води, допълват от Министерството на отбраната, без да посочват подробности.

"Операции като тези ни позволяват да подобрим нашата бойна способност, да успокоим нашите съюзници и партньори и да демонстрираме нашата решимост като военноморски сили да гарантираме регионална стабилност и да противодействаме на зловредното влияние“, казва контраадмирал Дж.Т. Андерсън, командир на ударната група, водена от USS Abraham Lincoln.

И двете АУГ преди това са провеждали учения с японския флот във Филипинско море, област, която включва води на изток от Тайван.

Новините за операциите на САЩ съвпадат с оплакванията на Тайван за последното масово нахлуване на китайските военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана - 39 самолета - в район близо до контролираните от Тайван острови Пратас в северните части на Южнокитайско море.

Тайван в понеделник съобщи за още 13 китайски самолета в зоната, като единият, противоподводният Y-8, е прелетял над канала Баши, който разделя Тайван от Филипините и свързва Тихия океан с Южнокитайско море, според предоставената карта. от Министерството на отбраната на Тайван.

Ведомството добавя, че два китайски J-16D са участвали в мисията, макар и държани близо до китайския бряг, нова електронна ударна версия на изтребителя J-16, предназначена да унищожава противовъздушна отбрана от вида, на който Тайван ще разчита, за да отблъсне евентуална атака.

Китай все още не е коментирал, но по-рано заяви, че подобни мисии целят защита на неговия суверенитет и предотвратяване на външна намеса в претенциите му за суверенитет над демократично управлявания Тайван.

Източници по сигурността по-рано заявиха пред Reuters, че полетите на Китай в отбранителната зона на Тайван също вероятно са отговор на чуждестранна военна дейност, особено на американските сили, близо до острова, за да предупредят, че Пекин наблюдава и има способността да се справи с всякакви непредвидени ситуации около острова.

Южнокитайско море, пресичано от жизненоважни корабни пътища и също така съдържащо газови находища и богати риболовни зони, е място на преплитащите се териториални претенции на Китай, Тайван, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините.

Превод и редакция: Иван Христов