Скопие. След съвместното заседание на македонското и българското правителства премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков изразиха задоволство от работата на работните групи на двете страни, в резултат на което бяха подписани три меморандума. Петков обяви и нов подход към историческата комисия, отбелязва македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

Три подписани меморандума - за селското стопанство, малките и средни предприятия и жп линията Скопие-София - са резултатът от съвместно заседание на македонското и българското правителство, проведено в София. Новите министър-председатели на двете държави Димитър Ковачевски и Кирил Петков на тази втора пресконференция за последните две седмици говориха повече за икономически въпроси, отколкото за проблема между страните по исторически въпроси.

Смесената комисия по историческите въпроси, чиито съпредседатели от РСМ и България Драги Георгиев и Ангел Димитров също се срещнаха в София, ще има нов режим на интензивна работа, разкри премиерът Петков.

"Днес, когато всяка от групите представи резултатите, които трябва да постигне, и задачите, на историческата комисия, ние с Димитър забелязахме още едно ниво на ентусиазъм за работа и определяне на нов режим на работа. Фактът, че ще имаме три официални срещи за следващите четири месеца, плюс много интензивна работа между тези срещи, дава различен ритъм на работата, която трябва да се свърши. Това, което заключихме днес, за да довършат работата, те трябва да говорят, да се видят, да имат общи цели и да имат конструктивна рамка. Професорите и от двете страни заявиха, че са готови да превърнат този нов начин на работа в градивен тон“, каза Петков и допълни, че няма да има промяна в българския експертен екип.

Историческата комисия е създадена през 2018 г., а нейното формиране е формулирано в Договора за приятелство, подписан между двете страни през 2017 г. България блокира европейската интеграция на Македония през 2020 г., а предишното правителство начело с Бойко Борисов, по време на което беше установена блокадата, постави искания за разрешаване на въпроси от историята между двете страни. Историците вече постигнаха споразумение за съвместното честване на пет личности – цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски, като най-спорният въпрос е за Гоце Делчев.

Според Ковачевски и Петков, новият подход се фокусира предимно върху икономически въпроси. Той бе анонсиран по време на срещата миналата седмица в Скопие. Ковачевски днес в София, на въпроса за искането на България македонските българи да влязат в Конституцията на РСМ, повтори същата позиция, че това е процес, в който има няколко стъпки, в които участват няколко институции.

Запитан какво смята за успех в преговорите между двете страни, Ковачевски спомена обявената авиоколиния Скопие-София, като добави, че "критерият за успех е, ако следващата седмица имаме оператори, които ще обсъдят икономически най-рентабилната авиокомпания, която ще бъде създадена и започнат търговски полети от 1 март“.

"По отношение на политическите въпроси критерият за успех е, ако чрез обсъждането на всички тези комисии и чрез политически диалог между правителствата постигнем споразумение и в обозримо бъдеще имаме първата междуправителствена конференция за Северна Македония с ЕС“, каза Ковачевски.

Съгласно споразумението от миналата седмица бяха създадени работни групи между двете страни за икономическо сътрудничество, сътрудничество в транспорта и комуникациите, инфраструктура, местно самоуправление и трансгранично сътрудничество, сътрудничество в европейската интеграция, зелени политики и добро управление и сътрудничество в областта на културата, образованието и науката. Тези групи се срещнаха тези два дни в София и както беше съобщено, следващата седмица ще се срещнат отново.

Междувременно македонската правителствена делегация, водена от премиера Ковачевски, остава в България и днес следобед ще има отделни срещи с българския президент Румен Радев и председателя на българския парламент Никола Минчев.

Иначе първото съвместно заседание на двете правителства след подписването на Споразумението за добросъседство се проведе през ноември 2017 г. в Струмица.

Превод и редакция: Иван Христов