Министърът на младежта и спорта Радостин Василев и зам.-министърът на младежта и спорта инж. Владимир Харизанов взеха участие в съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония, което се проведе в резиденция "Бояна“. Това съобщиха от Министерството.

Василев и Харизанов бяха част от работната група в областите младеж, култура, наука и образование. От българска страна в нея участваха още министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на културата Атанас Атанасов и министърът на туризма Христо Проданов. От северномакедонска страна се включиха първият заместник министър-председател и министър на политическата система и междуобщинските отношения Артан Груби, министърът на културата Бисера Костадинова-Стойчевска и министърът на образованието и науката Йетон Шакири.

По време на дискусиите министър Радостин Василев предложи съвместни младежки инициативи в различни области. Той изтъкна, че за двете страни ще бъде важно да обменят своя опит по отношение на спортните училища, развитието на масовия спорт и спортната инфраструктура. Дискутирани бяха още съвместни подготвителни лагери на български и северномакедонски спортисти, които да подпомогнат олимпийската подготовка на състезателите, както и организирането на приятелски футболен мач между правителствата на двете страни.

Предложенията на министъра на младежта и спорта Радостин Василев бяха приети радушно от участниците в работната група.

Министър Василев изтъкна, че съвместната работа е от изключително значение в името на общите цели. Той изрази съгласието си с позицията на министър-председателя Кирил Петков, че конструктивната работа ще измести езика на омразата и дискриминацията и че двете правителства ще работят заедно за запазване на добросъседството, за отворена икономика, свързана инфраструктура и общи инициативи в културата, образованието и спорта.