Балчик. Колекцията от кактуси и сукуленти в Ботаническата градина в Балчик вече надхвърля 3700 вида, подвида и култивари, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Растителните видове, отглеждани и интродуцирани на територията на градината, са около 5000 броя от 418 рода, включени в 122 семейства, съобщават от екипа специалисти.

През зимните, студени и нерядко мрачни дни в тази Ботаническа градина има островче, което привлича със своята екзотика и радва всеки посетител. Това е Експозиционната оранжерия. Тя е своеобразен център за растителния хабитат от топлите географски ширини. Посетителите имат възможност да се разходят и да отдъхнат сред субтропична и тропична растителност и да се полюбуват на екзотиката на колекциите от кактуси и сукуленти.

В експозицията могат да се видят Bougainvillea glabra, Senecio medley-woodii, Aloe arborescens и много други. Родът Crassula е най-богатият на видове в Ботаническата градина в Приморска Добруджа. Месец януари за растителността в нашите умерени географски ширини е време на покой в очакване на пролетта, когато цветове, форми и аромати ще изпълнят градините на открито.

Но в Експозиционната оранжерия причудливи форми и обеми, ярки тонове на цъфтящи растения радват окото и душата дори и в този период на годината. Ботаническата градина в Балчик работи всеки ден от 8,30 до 17,00 ч. (това е зимното работно време), без почивен ден.