Покачването на цените на енергийните пазари през 2022 г., поради засилването на "зеления социален“ дневен ред, ще продължи. Тенденцията към декарбонизация, с едновременно нарастване на търсенето на енергия, само ще ускори темпа на "зелена“ инфлация, което ще доведе до допълнително покачване на цените на петрола над 0 за барел през втората половина на тази година, гласи прогнозата на Saxo Bank за 2022 г.

Глобалното икономическо възстановяване от пандемията през 2021 г. доведе до рекордни цени на петрола и газа. "Годините на изобилно предлагане на стабилни цени доведоха до намаляване на инвестициите в ново производство и след като дойде скокът на растеж след пандемията, беше трудно за предлагането да се справи с него“, обяснява Оле Хансен, ръководител на стратегиите за суровини в Saxo Bank.

Основанията за "зелена инфлация“ ще се запазят и през тази година, предупреждава той. "Нарастващото търсене и цените на суровините, необходими за подкрепа на процеса на зелен преход, ще бъдат посрещнати от нееластично предлагане, водено отчасти от набори от принципи като ESG, които забраняват на определени инвеститори и банки да подкрепят проекти, свързани с добив и сондажи“, счита анализаторът.

"Прогнозата за 2022 г. сочи продължаващо напрежение и следователно по-високи цени“, пише Хансен. Той предупреждава, че в тази връзка на европейския газов пазар прогнозираната ценова структура ще предизвика продължаващи проблеми, които ще засегнат потребителите и индустриите на целия континент. Това е въпреки факта, че рискът от прекъсване на електрозахранването в Европа е избегнат тази зима благодарение на мекото време и големите запаси от Втечнен природен газ (ВПГ). Експертът обръща внимание на факта, че газовите фючърси на TTF с доставка през февруари 2023 г. се търгуват само с 10% под текущата цена - повече от четири пъти по-висока от дългосрочния среден показател.

В същото време ситуацията на петролния пазар ще бъде още по-тежка, отколкото през 2021 г., смята Хансен. Причината за това отново е, че не всички производители на петрол имат възможност да увеличат добива, включително страните от споразумението ОПЕК+. "Вероятно петролният пазар ще трябва да се сблъска с години на недостатъчни инвестиции, тъй като големите петролни компании губят интерес към големи проекти, отчасти поради несигурните перспективи за дългосрочно търсене, но също така и все повече поради кредитните ограничения, поставени на банки и инвеститори чрез контрола към ESG и зелената трансформация“, отбелязва експертът.

Въпреки прогнозите, че първите месеци на 2022 г. може да покажат излишък на доставките на петролния пазар, Хансен обръща внимание на изчерпването на производствените мощности в света. "Виждаме, че цената на петрола от сорт Brent вероятно ще достигне 90 долара и потенциално може да се повиши над 100 долара през втората половина на годината“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов