Поставяме добросъседството на пиедестал . Това заяви премиерът Кирил Петков след проведеното съвместно заседание между правителствата на Република България и на Република Северна Македония, състояло се в Резиденция "Бояна“ в София, предаде репортер на Агенция "Фокус" .

В рамките на събитието министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски разговаряха на четири очи, след което проведоха встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

“Искам да поздравя министрите и гостите от Република Северна Македония, както и министрите от България за добре свършената работа. Когато още на първата среща между двете правителства имаме вече три подписани меморандума, които са по ключови и важни въпроси - на земедлието, малките и средни предприятия и за развитието на ж.п. връзката София – Скопие, това е категоричен пример за новият подход, с нова енергия и реални резултати", категоричен бе Петков.

Той посочи, че още по-впечатляващи са и докладите на останалите министри, които са представили поне 10 реални задачи, които са си поставили, с общ секратариат между различните групи и с много кратки срокове за изпълнение.

“Радвам се да споделя, че следващата среща в тези работни групи е само след 1 седмица. Това ще бъде и динамиката, която се очаква от работните групи. Искам да отбележа, че историческата група ще има поне три срещи в следващите 4 месеца, придружена с интензивна работа между самите срещи. Те имат много прогресивен и оптимистичен поглед спрямо общата работа, която трябва да свършат.

Това, което днес видяхме е огромна синергия и огромните предимства, ако имаме добросъседство. Реално, тези меморандуми имат една основна цел – икономическото развитие на региона. Икономическо развитие, което гражданите на Северна Македония и България ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот" , допълни Петков.

Той коментира, че добросъседството ще бъде издигнато на пиедестал.

“Неща, които в последните години бяха забравени, сега ще бъдат обновени. Транспортната инфраструктурна комисия сподели дори, че коридор номер 8 е излязал от Европейските коридори, а след днешната дискусия – меморандумът с ж.п. линията го връща обратно на картата. Имаме много време да наваксваме, но с този устрем, това време ще бъде навкасано бързо", категоричен бе премиерът Кирил Петков.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж.

Среща имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства бяха подписани двустранни документи.