Република Северна Македония прави скок с 24 места в Глобалния индекс за възприятие на корупцията за 2021 г., публикуван във вторник от Transparency International (TI). С 39 точки тя е на 87-о място от общо 180 измерени държави в света от възможни 100 точки, а миналата година беше 111-а, пише скопското издание "Независен“.

"Страната предприе стъпки за преследване на висши служители за корупция и за укрепване на независимите надзорни органи. Правителството също така прие програма за борба с корупцията и план за действие, разработени в консултации с гражданското общество, които включват изрични мерки за борба с организираната престъпност, изборна и съдебна реформа и справяне с непотизма, кронизмът и влиянието в практиките на назначения на обществени позиции“, се казва в последния доклад, публикуван от Transparency International. Това е напредък след няколко години спад.

Директорът на Transparency International – РСМ Сладяна Тасева, представяйки на днешната пресконференция изводите от ИВК за 2021 г., каза, че в Скопие са се подобрили, но това не означава, че е много добър и резултатът все още е нисък и е далеч от този през 2015 г., когато страната е на 66-о място.

През тази година начело в Индекса е Дания с 88 точки, колкото имаше и миналата година. Тя дели първенството с Финландия и Нова Зеландия. Най-зле класираната страна по отношение на корупцията е Южен Судан с 11 точки, две по-малко от Сирия и Сомалия.

Според Индекса за възприятие на корупцията Сърбия се нарежда на 96-о място от 180 държави и територии с 38точки, колкото има за втора поредна година, което е най-ниските й оценки досега. Сърбия не е постигнала напредък и с 38 точки дели 96-то място с пет други държави, Аржентина, Бразилия, Индонезия, Лесото и Турция.

От останалите държави в Западните Балкани Черна гора е с индекс 46, Босна и Херцеговина и Албания 35, Словения е на 41-во място с индекс 57, а Хърватия е на 63-о място с индекс 47.

Индексът за възприемане на корупцията класира 180 държави и територии в света според нивото на корупция в публичния сектор, а резултатите показват скала от нула, което означава висока корупция до 100, когато става въпрос за много чиста страна или територия по отношение на корупцията.

Превод и редакция: Иван Христов