На фона на напрежението около Украйна, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е поставил 8500 американски войници в "повишена бойна готовност“ за евентуалното им разполагане в Източна Европа, пише The New York Times. Така НАТО и САЩ се подготвят за евентуално руско нахлуване в Украйна, се казва в статията.

Според говорителя на Пентагона Джон Кърби повечето от 8500 войници трябва да действат като част от силите за бързо реагиране на НАТО.

Останалият персонал ще бъде част от специален отговор на САЩ на задълбочаващата се криза, най-вероятно да успокои съюзниците на САЩ в Източна Европа, които се опасяват, че плановете на Русия за Украйна могат да се разпространят и за Балтийските страни и други страни от т.нар. източен фланг на НАТО.

"Ясно е, че руснаците нямат намерение да облекчават напрежението в момента“, каза Кърби на пресконференция в понеделник. "Но става дума за успокояване на нашите съюзници от НАТО“.

Изявлението на Кърби дойде малко след като "Ню Йорк Таймс“ съобщи, че президентът Байдън обмисля преместване на военни кораби, самолети и няколко хиляди американски войници в съюзнически държави в НАТО в Балтийските страни и Източна Европа.

Превод и редакция: Иван Христов