Според Индекса за възприятие на корупцията Сърбия се нарежда на 96-о място от 180 държави и територии, с индекс 38, регистриран за втора поредна година, което са и най-ниските й оценки досега, според Глобалния индекс на възприятието на корупцията за 2021 г., публикуван от Transparency International. Сърбия не е постигнала никакъв напредък и с 38 точки остава на най-ниския си резултат от 2012 г., пише белградската "Политика“.

В доклада се посочва още, че Сърбия вече не се счита за демократична, а за страна с хибриден режим, а правителството стана известно със силното си влияние върху медиите, тормозенето на независими критици и провеждането на несправедливи избори, се казва в доклада.

Липсата на прозрачност на правителството по отношение на големи чуждестранни инвестиции, се казва в документа, е предизвикала широко разпространена загриженост, отразявайки неотдавнашна вълна от обществени протести срещу противоречивия проект за добив на литий. Посочва се, че навсякъде в Западните Балкани и Турция, която също има индекс 38, се наблюдава концентрация на властта в ръцете на автократични лидери и техните партии, подкопаване на независимостта на съдебната власт, която помага за поддържане на държавата в плен. В документа се посочва, че в региона на Източна Европа и Централна Азия авторитарните правителства са шпионирали, тормозили и нападали активисти, журналисти, опозиционни лидери и обикновени граждани.

Сърбия дели 96-то място с други пет държави Аржентина, Бразилия, Индонезия, Лесото и Турция. Между другото, Сърбия и другите страни от Западните Балкани са класифицирани в региона на Източна Европа и Централна Азия.

Само три държави в региона имат индекс над средния глобален индекс от 43, а именно Грузия с 55, Армения с 49 и Черна гора с 46.

Съобщава се, че правителствата в региона са използвали коронавируса като претекст за допълнително потискане на критичните гласове, приели са ограничителни закони, задушили са свободата на словото и достъпа до информация и са подкопали независимата съдебна система.

В Западните Балкани Черна гора има индекс 46, Северна Македония и Косово 39, Босна и Херцеговина и Албания 35. Словения е 41-ва с индекс 57, а Хърватия е 63-та с индекс 47.

Индексът за възприятие на корупцията класира 180 държави и територии по света според нивото на корупция в публичния сектор, а резултатите показват скала от нула, което означава висока корупция до 100.

Превод и редакция: Иван Христов