Американските власти изхождат от предпоставката, че всякакви стъпки по отношение на предложенията на Москва за европейска сигурност трябва да се извършват на двустранна основа, Вашингтон не възнамерява да прави отстъпки по този въпрос. Това изявление направи в понеделник ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс на редовен брифинг за журналисти, предава ТАСС.

"Фактът, че след срещата на върха между президента [руския Владимир] Путин и президента [американския Джо] Байдън през юни стартира така нареченият диалог за стратегическа стабилност показва, че ние вярваме, че има въпроси, свързани например с контрола на въоръженията, по които можем да проведем ползотворни дискусии с руската страна. Това може да реши проблемите със сигурността, които предизвикват безпокойство <...>, а също така може да бъде отговор на някои въпроси, за които Русия е изразила загриженост“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство, разяснявайки позицията на Вашингтон.

"Говорихме по-специално за разполагането на ракети в Европа, възможностите по отношение на стратегически и нестратегически ядрени оръжия и мерки за контрол на въоръженията, за повишаване на прозрачността и стабилността“, добави Прайс. "Ключовият момент тук е, че нито една от тези стъпк, които предприемаме, няма да бъде отстъпка, те трябва да са на реципрочна основа, което означава, че руската страна също ще трябва да направи нещо, което ще спомогне за укрепване на нашата сигурност, нашите позиции в сферата на сигурността“.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на Северноатлантическия договор. Руско-американските консултации по тези въпроси се проведоха на 10 януари в Женева, на 12 януари се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел, а на 13 януари тези инициативи бяха обсъдени на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Превод и редакция: Иван Христов