Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви при откриването на заседанието на правителствата на България и РСМ, че междуправителствената сесия е успех, тъй като само една седмица след първата му среща с българския министър-председател Кирил Петков е постигната договоркйа да се работи по-конкретно по темите, които ще подобрят икономиката, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, всичко, което означава по-добра комуникация между гражданите, пише скопското издание "Независен“.

Всичко това, добави той, трябва да покаже на Европа, че на Балканите може да се установи сътрудничество и че двете страни ще дадат пример за успешно сътрудничество.

"Затова днес нашите колеги и от двете правителства ще работят по теми в областта на инфраструктурата, а именно Коридор 8 във всичките му части, шосеен и железопътен, но и в областта на телекомуникациите“, каза Ковачевски.

Той отбеляза, че между другото ще бъдат дискутирани и теми в сферата на образованието, като подчерта, че когато свързваме образованието, свързваме младите хора, повишаваме тяхната мобилност, обмен на идеи, обмен на знания, което дава по-голям синергичен ефект.

Ковачевски уточни, че екипите ще работят съвместно със съпредседателите, които през следващите шест месеца ще ръководят работните групи, които от своя страна ще бъдат съставени не само от министри и заместник-министри, но и от представители в определени области, към които групи се отнасят..

"С Кирил се смятаме за хора, които искат екселски таблици, които искат срокове и искат да постигнат резултати. Ние ще сме тук постоянно и ще участваме постоянно в работата на всичко, което ще се прави и искаме поне веднъж седмично работните групи да се информират за напредъка и по този начин да радват гражданите на Република България и гражданите на Република Северна Македония“, отбеляза още министър-председателят на югозападната ни съседка.

Петков каза при откриването, че преди срещата им в Скопие отношенията между Северна Македония и България са били на много ниско ниво, но постигнатото до момента през втората седмица от работата му с Ковачевски му дава надежда, че нещата ще се оправят положителна посока.

"Днешната среща показва в каква посока ще се развиват отношенията ни. Те ще се основават на реална работа, реални срещи, реални резултати. Най-важното за политиката е да се развива за доброто и на двата народа. Няма нищо по-хубаво от това да работим заедно, да имаме отворена икономика, инфраструктурна свързаност, да имаме общ календар, да говорим за европейска интеграция и да следим отблизо социални въпроси, включително история и човешки права“, каза Петков.

Той подчерта, че има голяма надежда нещата да вървят в положителна посока, като отбеляза, че вчера на съвместна вечеря част от министрите на двете страни вместо да напуснат веднага са започнали да планират конкретни мерки, които да бъдат приложени в техните области.

"Вярвам, че този диалог, тази градивна работа ще замени национализма, езика на омразата и дискриминацията и ще покаже, че когато има хора и от двете страни, които искат да постигнат добросъседство, успехът е гарантиран“, каза Петков.

Пленарната междуправителствена сесия се председателства от Петков и Ковачевски. След откриването всяка от четирите работни групи ще има паралелни срещи.

Дневният ред предвижда среща тет-а-тет между премиерите Петков и Ковачевски и среща между министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и българската му колега Теодора Генчовска.

Предвижда се премиерите и министрите на двете правителства след отделни работни срещи да продължат с пленарната сесия, на която ще бъдат представени резултатите от работните групи, последвано от подписване на меморандуми и споразумения за сътрудничество.

Работната част от съвместното заседание на правителствата на Република Северна Македония и Република България завършва с пресконференция на министър-председателите Ковачевски и Петков, на която те ще представят пред журналисти и обществеността резултатите от междуправителственото заседание.

Следобед Ковачевски, придружен от членове на правителството, ще има отделни срещи с президента на България Румен Радев и председателя на българския парламент Никола Минчев.

Превод и редакция: Иван Христов