Президентът на САЩ Джо Байдън, без да знае, че микрофонът му е включен, нарече кореспондент на телевизионния канал Fox News "глупав кучи син“, след като последният му зададе въпрос за инфлацията. Инцидентът попадна в предаването на срещата на държавния глава с неговите икономически съветници в Белия дом, която се предаваше от американските новинарски медии.

Преди срещата журналистите започнаха да разпитват Байдън за ситуацията около Украйна. Президентът се оплака, че го питат за Русия и Украйна, а не за намаляването на цените в страната, което възнамеряваше да обсъди със сътрудниците си. Тогава кореспондентът на Fox News Питър Доуси попита американския лидер: "Ще отговаряте ли на въпроси за инфлацията? Смятате ли, че инфлацията е политическа отговорност на междинните избори (за Конгреса, които трябва да се проведат в края на тази година?“

След това охраната започна да извежда журналистите от помещението за провеждане на съвещанието. "Това е по-ценно. Повече инфлация. Какъв глупав кучи син“, саркастично отвърна Байдън, когато медиите напуснаха стаята, вероятно мислейки, че микрофонът му е изключен. Белият дом все още не е коментирал инцидента.

Както каналът съобщи по-късно, Байдън лично се е обадил на Доуси, за да изглади ситуацията. По време на разговор с репортер той каза, че забележката му "не е нещо лично“ и насърчи журналиста да продължи да задава въпроси, различни от тези на колегите му.

Доуси от Fox News, канал, популярен сред консерваторите, често задава на президента на демократите и неговия прессекретар Джен Псаки с остри въпроси. Инфлацията в САЩ миналата година достигна рекордно ниво от почти 40 години.

Превод и редакция: Иван Христов