С 50% са намалели чуждестранните инвестиции за изтеклата година, а това е добър лакмус, каза пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници“ преди представянето на международния Индекс за възприятие на корупцията за 2021 г.

"И това не са преки чуждестранни инвестиции, а реинвестиране на български пари от чуждестранни компании, които те са изкарали в България. По-добър ориентир за посоката на движение няма“, коментира Калин Славов.

Страната ни е включена в 24-о поредно изследване.

"Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията“, заяви Славов.

Според него негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права, ограничават достъпа до информация.

Той обърна внимание върху "тенденции за приватизирането на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат“.

С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха например се създават системи, в които има контрол върху публичен ресурс в полза на частен интерес, даде пример Славов.

"Стоим си устойчиво на дъното. Пред нас е само Унгария, която е черната овца на ЕС в момента“, подчерта той относно мястото ни спрямо страните членки на Съюза.

Славов уточни, че сме устойчиво под линията на 50-те точки - границата, "показваща изобщо някаква способност на една държава да се справя с корупцията“.

Чисто математически сме по-близо до дъното на класацията, подчерта Калин Славов.

"Делят ни 16 точки от дъното на класацията, от високата част на класацията ни делят над 40 точки.