Европейската комисия предложи повече от един милиард евро потенциално финансиране за Украйна, призовавайки блока да гласува бързо пакета на фона на опасенията от руска инвазия, пише европейската редакция на Politico.

Този ход е последният опит на европейските съюзници да покажат подкрепа за Украйна, която, както се предполага, е изправена срещу над 100 000 руски войници, струпани по нейната граница, подхранвайки предупрежденията за заговори на Кремъл за дестабилизиране или нападение на страната. И това идва в момент, когато Украйна изрази разочарование от страни от ЕС като Германия за отказа да изпрати оръжия.

Все пак не е ясно колко бързо парите на ЕС могат да стигнат до Украйна. Финансирането трябва да получи зелена светлина от страните от ЕС и Европейския парламент, преди да бъде финализирано.

Пакетът, който може да достигне 1,32 милиарда евро, съдържа смесица от заеми и безвъзмездни средства, за които председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обеща, че "ще помогнат на Украйна сега да отговори на нуждите си от финансиране поради конфликта“. Ако бъде одобрен, добави тя, ЕС може да започне "бързото изплащане“ на Украйна в размер на 600 милиона евро.

Служител на Комисията подчерта, че целият пакет представлява "нови“ пари за Украйна, които ще бъдат лесно достъпни. Фон дер Лайен, каза служителят, действа бързо, за да изпрати силно послание за подкрепа на фона на продължаващата руска заплаха.

Освен предложеното в понеделник финансиране, фон дер Лайен каза, че Комисията "скоро ще започне работа“ по дългосрочен пакет от финансова помощ за Украйна, "за да подкрепи усилията на страната за модернизация“.

Освен това Комисията се придвижва към увеличаване на двустранната си помощ за Украйна, като отпуска още 120 милиона евро безвъзмездни средства.

"Нека да бъда ясна още веднъж“, каза фон дер Лайен. "Украйна е свободна и суверенна държава. Тя прави собствен избор. ЕС ще продължи да стои на нейна страна“.

Външните министри на ЕС в понеделник потвърдиха подкрепата си за Украйна, като за пореден път осъдиха Русия и предупредиха за единен, твърд отговор, ако Москва нахлуе. Но съюзниците също са изправени пред разногласия относно това как точно да реагират, с различни мнения за това кои санкции биха наказали най-ефективно Русия, като същевременно ограничат щетите за европейската икономика.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел също каза в понеделник, че блокът няма да евакуира семействата на дипломати от ЕС от Украйна засега, дори когато САЩ и Великобритания започнаха този процес, тъй като напрежението с Русия ескалира.

Превод и редакция: Иван Христов