Празничната акция "Разград поздравява своите ветерани и носители на отличия“ стартира днес, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя е част от събитията, посветени на 28 януари – Деня на Разград, провежда се за втора поредна година.

Акцията е жест от ръководството на Община Разград към най-възрастните носители на званието "Почетен гражданин на Разград“, на наградата "Никола Икономов“, наградата "Златен Пегас“ и другите награди, включени в Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград.

Всеки от 65-имата носители на отличия, навършили 70 години, ще получи до 26 януари в дома си подарък – графика със символни за Разград сгради, календар на Община Разград за 2022 г. и картичка от Кмета Денчо Бояджиев с празничната програма за 28 януари.

Културни дейци, учители, спортни деятели и общественици от различни сфери са сред хората, които получават жест на внимание от местната управа за своя принос за развитието на града и общината. Подаръците се връчват от служители в отдел "Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград. Чрез тях първите ветерани, получили подарък, благодариха, че делата им не са забравени и отправиха пожелания за хубав празник към всички жители на Разград.

Също по домовете си, заради въведените противоепидемични мерки, ще получат своите подаръци 36-те кръщелници на Кмета на Разград. По традиция градоначалникът става кръстник на всички деца от община Разград, родени на 28 януари, до навършването на тяхното пълнолетие, в момента те са 30, а от няколко години негови кръщелници са и тризнаците от две разградски семейства – Василеви и Терзиеви.

Част от празничната програма за Деня на Разград е и тържествената сесия на Общински съвет-Разград, която започва в 11,00 ч. на 27 януари в залата на 11 етаж в Община Разград. След тържествените слова на заседанието ще бъде гласувана докладна за удостояване със званието "Почетен гражданин на Разград“ на: художника Тодор Тодоров - за цялостната му дейност за духовното и културно развитие на Разград и за блестящото му творчество, чиито високи естетически критерии излизат извън рамките на града, страната и имат европейско измерение и на изпълнителния директор на ПФК“Лудогорец 1945“ Ангел Петричев - за изключителните постижения в развитието на футболния спорт в град Разград, за спечелване на рекордните десет последователни титли по футбол на Република България, както и заради цялостната му дейност за популяризирането на спорта, физическото възпитание и духовното израстване на младото поколение на Разград и Лудогорието.

Отличията ще бъдат връчени на церемония в 12,30 ч. във фойето пред заседателната зала на местния парламент.

Празничният 28 януари започва с водосвет и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци. Началният час е 10,00 ч. в храма "Св. Николай Чудотворец“. Очаква се водосветът да бъде отслужен от Русенския митрополит Наум.

В 13,30 ч. от площад "Възраждане“ тръгва рокерско шествие до паметника в село Езерче "Освобождението на Разград – по следите на паметта“. В него участват мотористи от двата мото клуба "Лудогорски братя“ и "Нощни ездачи“.

Част от празничната програма са и две виртуални изложби на сайта на Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев“ – с библиотечни материали, свързани с Освобождението на Разград и художествена изложба.

В 17,00 ч. пред Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще се проведе ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на капитан Христо Бърдаров. Във връзка със 105 години и от гибелта на героя Община Разград обявява 2022 г. за Година на кап. Христо Бърдаров.

В 17,30 ч. на площад "Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметника на Св. Георги. Денят на Разград ще завърши с празнични илюминации.

На празника е посветено и едно събитие на следващия ден - в 9,00 ч. от паркинга пред хотел "Централ“ тръгна туристически поход до селата Балкански и Осенец, организиран от Туристическо дружество "Буйна гора“.

Програмата на празничните изяви е съобразена с мерките, наложени от извънредната епидемиологична обстановка. Площадният ритуал за поднасяне на венци и цветя също ще се проведе без масово присъствие на граждани. Празничните изяви ще се излъчват онлайн на фейсбук страница на Община Разград и по Тв "Кис 13“.