Поредна добра инициатива от екипа на Областна администрация – Русе, съобщиха от институцията. Заместник областният управител Синан Хебибов зарадва децата от Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания, както и на този за работа с деца на улицата. Общо 18 младежи на възраст между 6 и 18 години в двете социални заведения получиха пакети с лакомства. Всеки пакет включваше сок, шоколад, соленки и други дребни сладки.

"Хубаво е да започнем годината с нещо добро. Не трябва да забравяме хората около нас. За съжаление дефицитът на човечност напоследък е много голям. Надявам се повече хора да последват този пример и да се замислят за всичко, случващо се около нас.“, каза Хебибов.

Повечето от децата са от социално слаби семейства и ползват услугата през деня, а нощуват в домовете си. В специализираната институция те имат възможността да учат и да се забавляват заедно, така че да не се чувстват изолирано от останалите си връстници.

Там те получават закуска и обяд, а също така и необходимите им дрехи. Децата участват и в разнообразни инициативи на БЧК. Те постоянно имат достъп и до възпитател, социален работник и психолог.

Капацитетът на Центъра за настаняване на деца е напълно зает. Там могат да бъдат приети до шест деца. Сред тях е и 15-годишно момче, което е мигрант от Афганистан. То е било спряно от граничните власти при Русе преди около три седмици на "Дунав мост“. Останалите пет деца от града.