Днес, 24.01.2022 г., българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, бе приета от главния прокурор на Република Турция Бекир Шахин и от председателя на Върховния апелативен съд на Република Турция г-н Мехмет Акарджа. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Главният прокурор Иван Гешев разговаря и със своя турски колега г-н Бекир Шахин, по чиято покана се провежда официалното посещение на представители на българската прокуратура в Република Турция. В делегацията са включени още Десислава Пиронева, заместник на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура и Сийка Милева, говорител на главния прокурор. От турска страна в официалните срещи участваха г-н Ридван Гюндогду, заместник-главен прокурор, Илкнур Алтънташ – старши прокурор, отговорен за международните отношения, и прокурори от Върховната прокуратура на Република Турция.

В хода на официалните разговори взаимно бе констатирано високото ниво на доверие и доброто сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни. Обсъдени бяха въпроси от двустранен интерес, като бе подчертан приносът на Република Турция и Република България по ограничаване на нелегалната миграция в региона. Двете делегации обсъдиха и други аспекти от правното сътрудничество, сред които противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата срещу тероризма.

Българската делегация разгледа и новата сграда на прокуратурата в гр. Анкара.

В разговора между главния прокурор Иван Гешев и турския главен прокурор г-н Бекир Шахин бе дадена висока оценка на съвместната инициатива по провеждане на Форума на главните прокурори от страните на Балканите, чиято втора среща се проведе през 2021 г. в гр. София.