Представеният от Вашингтон и Лондон сценарий "ще избухне война", естествено, предизвиква безпокойство и в турската общественост. Въпросът "дали украинската криза ще прерасне в горещ конфликт“ е най-често задаваният тези дни... Според автора вероятността от "горещ конфликт“ е много малка. Горещ конфликт може да се случи само ако империалистическите САЩ "полудеят“. А администрацията на Байдън не прави такова впечатление и, напротив, започва да прави крачка назад от Русия, пише турският вестник Cumhuriyet в материал, представен без редакторска намеса.

Най-важният въпрос за Турция и Германия

Основната причина, поради която вероятността от горещ конфликт е много ниска, е, че САЩ не могат да убедят Европа. Оста Берлин - Париж забавя Вашингтон. Освен това, според изявленията на френския президент Макрон, ЕС се стреми да реши проблема чрез дипломация.

Двете страни, които ще пострадат най-много от конфронтацията на САЩ с Русия за Украйна, са Германия и Турция. А САЩ вече използват въпроса с Украйна като средство да задържат двете страни на своя страна чрез НАТО и да подкопаят отношенията им с Русия. Следователно уреждането на украинската криза и разрешаването на проблема чрез дипломация най-вече отговаря на интересите на Турция и Германия.

Маса без участието на САЩ

От тази гледна точка информацията, която попадна в пресата от дипломатически източници, че "срещите от Минск могат да се прехвърлят в Истанбул“ е изключително важна.

Изборът на Истанбул вместо Минск, където Украйна отказва да пътува поради беларуско-полската криза, и съгласието на представителите на Русия, Украйна, Донецк, Луганск и ОССЕ да възобновят преговорите по Протокола от Минск от 2014 г. предполагат редица предимства.

Първо, атмосферата на горещ конфликт ще отшуми. Дейностите на триото САЩ-Великобритания-Канада на терен ще бъдат ограничени.

Второ, Турция и Германия ще допринесат за известно смекчаване на кризата, което би им се отразила негативно.

Трето и най-важното, форматът на преговорите ще изключи Съединените щати.

Байдън направи две крачки назад

Да преминем към събитията, които ни карат да кажем, че САЩ са започнали да правят стъпки назад пред Русия.

Всъщност тези стъпки бяха два сигнала от президента на САЩ Байдън за Украйна, обявени на пресконференция след резултатите от първата година от неговото президентство.

1.Байдън използва термина "незначителна агресия" за първи път. В същото време украинските власти изразиха недоумението си от този израз. А на въпроса на журналистите какво имат предвид Байдън даде следния отговор: кибератака или изпращане на шпиони в Украйна от Русия и т.н.

2. Освен това Байдън каза: "Не мисля, че Украйна ще може да изпълни условията и да се присъедини към НАТО в краткосрочен план“.

Така Байдън отчасти се съгласи с условието на Русия "Украйна да не става член на НАТО“, а също така промени реториката по отношение на негативния сценарий, който предполага, че "Русия ще нахлуе в Украйна“.

Без съмнение за Москва това са все още само думи, на които не може да се вярва. Затова Кремъл настоява за "писмени гаранции“. Още повече, че точно преди срещата на върха Блинкен-Лавров на 21 януари руското Министерство на външните работи направи изявление с искане НАТО да напусне и България и Румъния!

САЩ не могат да убедят съюзниците си

Сега на въпроса защо САЩ не могат да направят нищо... Отговорът на това даде самият Байдън: "В НАТО има разногласия за това какво са склонни да направят страните, в зависимост от това какво се случва“.

Това е същността на въпроса от самото начало. САЩ не успяха да убедят Западна Европа по оста Берлин-Париж да се противопостави на Русия (и, разбира се, на Китай). По-нататъшните действия на САЩ срещу Китай и Русия обаче стратегически зависят от способността им да убедят първо ЕС, а след това Индия. Това е основната цел на администрацията на Байдън от първия ден и тя не успя да постигне нищо в тази посока.

Заедно със страни като Полша, Канада, Австралия, администрацията на САЩ едва ли ще направи нещо "безумно“.

Превод и редакция: Юлиян Марков