Министър Иванов и министър Лорер представиха нов кредитен продукт за розопреработватели

"Българските земеделски производители могат да се чувстват защитени в своите бъдещи инвестиции. Те ще имат подкрепа и при реализацията на проектите си в следващия програмен период, като това залагаме още сега, преди финализирането на Националния стратегически план“.

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при представянето на нов кредитен продукт за розопреработвателите, разработен от Българската банка за развитие (ББР). Участници в събитието бяха и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, и изпълнителните директори на ББР Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев, съобщиха от пресцентъра на Министверството на земеделието.



Министър Иванов посочи още, че в лицето на ББР и Министерството на иновациите и растежа, Министерство на земеделието има сериозен партньор в реализирането на Националния план за възстановяване и устойчивост, така и на всички интервенции планирани в Стратегическия план, част от новата ОСП. "Считаме, че днес е едно добро начало на партньорство, а новата инициативата ще даде солидна подкрепа на сектора на розопреработвателите“, подчерта още д-р Иванов.

По време на събитието, беше разяснено, че Българската банка за развитие е създала нов продукт с преференциални условия в помощ на малкия и средния бизнес (МСП). Това става, чрез програмата "Подкрепа за розопреработване“, която ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалeна ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв., като по нея ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева, със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, включително залог на розово масло.

Според представителите на банката, българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. По тяхна информация, сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове, смятат още от банката.

След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България, ББР ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес, уточниха още от институцията. Подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР за периода 2021-2023 г. От банката уточниха още, че така се утвърждават приоритетите й за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19.