Заплахата от въоръжена офанзива на Украйна в Донбас е много висока, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроси на журналисти. Той е цитиран от “Российская газета“.

Представители на медиите са попитали Песков дали Москва разполага с разузнавателни данни за това кога се планира предполагаемата атака на Украйна срещу самопровъзгласилите се републики в Донбас. "Няма да бъдем като нашите колеги и да правим същите неща, които приличат на истерия, истерични действия“, каза Песков. Той се въздържа от отговор, но отбеляза, че "заплаха има и сега тя е много висока, по-висока от преди".

Украинските власти съсредоточават огромно количество сили и средства на границата със самопровъзгласилите се републики, на линията на съприкосновение, отбеляза прессекретарят на президента. Естеството на тази концентрация говори за подготовка за настъпателни действия - "а такава заплаха съществува и сега", сигурен е той. И всяко отделно оръжие, отбранително или нападателно, "за пореден път вдъхновява "горещите глави“ в Киев да започнат операцията“, продължи Песков. "Не можем да не се притесняваме, ние говорим за това от доста време“, каза той.

Москва би искала страните от НАТО в многобройните си изявления всеки път да призовават Киев дори да не мисли за възможността за силово уреждане на конфликта в Украйна, завършва прессекретарят на президента.

Превод и редакция: Юлиян Марков