Символи и рекламни материали за Сурва са подредени в изложба в отдел "Краезнание" на Регионална библиотека "Светослав Минков" в Перник, съобщиха от пресцентъра на библиотеката. Изложбата е традиционна и се прави винаги в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва, който и тази година беше отменен заради коронавируса.

В експозицията са показани малка част от притежаваните от библиотеката рекламни материали за фестивала. Книгохранилището разполага с над 25 000 единици с информация за " Сурва ", включващи книги, сборници, бюлетини, рекламни материали, а сред най-ценните са първите плакати на фестивала.

В изложбата тази година може са се види валидираната пощенска марка от 2016г. по повод 50 - годишнината на фестивала "Сурва" и включването на обичая "Сурова" в Представителния списък на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. На нея е изобразена традиционна сурвакарска маска от региона, а върху пощенския плик - характерните за Сурва чанове. Номиналната стойност на марката е 1.50 лв., а неин автор е Людмил Веселинов.

Сред показаните материали е и обемният авторски труд на етнохоролога Милчо Георгиев - "Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" Летопис", в който е разказана историята на фестивала в Перник от началото му през 1966-а година до 2017-а година.