Европейският съюз ще отпусне 1,2 милиарда евро на Украйна във връзка с конфликта в страната, а също така подготвя нов пакет от макрофинансова помощ. Това съобщи пред журналисти в понеделник ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от TACC.

"Днес обявявам нов пакет от помощ под формата на спешни заеми и безвъзмездни средства. На първо място, Европейската комисия предлага нов пакет за макрофинансова помощ от 1,2 милиарда евро. Този пакет ще помогне на Украйна сега да посрещне дължимите си финансови нужди заради конфликта. Очакваме Съветът и Европейският парламент да одобрят този пакет възможно най-скоро", каза тя.

"Освен това скоро ще започнем да работим по втора, по-голяма, програма за макрофинансова помощ в подкрепа на усилията за модернизиране на страната“, добави Фон дер Лайен.

Освен това, според Фон дер Лайен, Европейската комисия ще удвои финансовата помощ за Киев през 2022 г., както и ще увеличи инвестициите в украинската икономика. "Второ, Европейската комисия почти ще удвои двустранната си помощ за Украйна чрез безвъзмездни средства тази година: ще бъдат отпуснати 120 милиона евро. И накрая, ние ще продължим да инвестираме в бъдещето на тази страна. Нашият план е за повече от 6 милиарда евро инвестиции. “, добави тя.

Ръководителят на Европейската комисия припомни, че Европейският съюз, неговите държави-членки и институции вече са отпуснали повече от 17 милиарда евро помощ за Украйна от 2014 г. насам.

Превод и редакция: Юлиян Марков