"Македонското общество не бяга от темата за жертвите на комунизма и ние сме готови да започнем този процес. "Целта е този въпрос вече да не е мит и да не се използва в политическия дневен ред от никого“, каза ръководителят на македонската дипломация Буяр Османи в интервю за bTV, цитиран от македонската редакция на Deutsche Welle..

Темата за репресираните българи по време на югославския комунизъм е деликатен въпрос за България, който се налага като условие за подкрепата на България за разширяването на ЕС към Западните Балкани.

Османи казва, че през 2006 г. македонският парламент е поднесъл извинение на семействата на жертвите на комунизма. "Вече сме готови да превърнем декларацията в позиция на независиматa държава Северна Македония, както и други практически аспекти – достъп до архиви и след това отваряне на отделни дела, ако има такива, необходимостта да се говори за тях и защо не се обработват. , ако "има законова възможност за това", добави Османи.

Според Османи резултати се очакват както от Северна Македония, така и от България. "Например пътната връзка между Скопие и София не може да бъде само наш ангажимент, ангажиментът ни е до Крива паланка, ГКПП "Клепало“ е завършен от наша страна.Очакваме да го завършите от Ваша страна“, каза той.

"Вярвам, че нашите отношения не могат да се основават само на политическо доверие и политическо споразумение. Трябва да изградим мрежа от сътрудничество с контакти и връзки. "Хора, фирми, университети, които ще останат здраво свързани, дори ако политическото сътрудничество бъде прекъснато, тази мрежа ще остане силна.“

Говорейки за патовата ситуация в работата на историческата комисия, Османи каза, че би било добра идея за преговорите между София и Скопие, ако България, както и Северна Македония, направят промени в състава на Смесената комисия по историческите въпроси .

"Във момент, когато климатът се влошава, историците също губят смелост и се опитват да не пречат на политиците. "Досега сменихме двама представители в Комисията, България не смени състава си, може би трябва да се възползва от нашия опит, но аз не предрешавам подобна стъпка“, каза македонският външен министър.

По повод исканията от българска страна за включване на българското малцинство в македонската конституция, Османи каза, че Северна Македония е известна в света със степента на колективни права на гражданите, особено след подписването на Рамковото споразумение за установяване на отношения между държавата и етнически общности. "Не виждам нищо проблемно друга етническа общност да се включи, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. "По-специално мога да говоря за Рамковото споразумение, като представител на етническа общност, която се възползва от Рамковото споразумение, но не само за албанци и турци, сърби, власи и роми, но и българи могат да станат част от него," казва той

Османи потвърждава, че в първите седмици на новото правителство трябва да се вземе решение за изпращане на македонски посланик в София, но не разкрива името му.

Превод и редакция: Юлиян Марков