Северноатлантическият алианс изпраща допълнителни сили в Източна Европа във връзка със ситуацията около Украйна. Това се казва в изявление на НАТО, публикувано в понеделник в Брюксел и цитирано от TACC.

"Съюзниците от НАТО привеждат сили в готовност и изпращат допълнителни кораби и бойни самолети за разполагане в Източна Европа, засилвайки възпирането и отбраната на съюзниците, докато Русия продължава да увеличава военната си мощ в и около Украйна“, се казва в съобщението.

В документа се подчертава, че "през последните дни редица съюзници направиха изявления относно текущото или предстоящото разполагане“ на силите в Източна Европа. "Дания изпраща фрегата в Балтийско море и възнамерява да изпрати четири бойни самолета F-16 в Литва в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за защита на въздушното пространство в региона. Испания изпраща кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля изпращането на изтребители в България“, поясняват от НАТО "Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два бойни самолета F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на НАТО за въздушна сигурност в региона, както и кораби и сухопътни подразделения на силите за реагиране на НАТО. САЩ също дадоха да се разбере, че обмислят увеличаване на военното си присъствие в източната част на Алианса."

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг приветства "предоставянето на допълнителни сили на НАТО от страна на съюзниците“. "НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Ние винаги ще реагираме на всяко влошаване на нашата среда за сигурност, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков