Протестите в Брюксел срещу ограниченията заради коронавируса прераснаха в насилие в неделя, когато протестиращите се сблъскаха с полицейски служители и разбиха офисите на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), дипломатическото звено на ЕС, пише европейската редакция на Politico.

В една от най-големите демонстрации срещу мерките заради Covid-19 в града, около 50 000 души излязоха на улиците, включително групи, организирани извън Белгия, според говорител на полицията. Демонстрацията беше организирана от мрежата European United for Freedom в целия ЕС и други групи, които се противопоставят на здравните ограничения.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти парка Cinquantenaire близо до институциите на ЕС, след като групи протестиращи започнаха да хвърлят предмети по служители и ги атакуваха. Демонстранти с качулки и маски счупиха стъклото отвън на офиса на ЕСВД, докато полицията беше вътре.

"Страничният вход беше разбит вандалски“, каза говорител на Комисията, добавяйки, че никой не е в опасност. Самият ръководител на ЕСВД Жозеп Борел посети офисите, за да инспектира щетите и осъди в "Туитър“"безсмисленото унищожение и насилие“.

Полицията съобщи в неделя вечерта, че трима полицаи и 12 протестиращи са били откарани в болница, но никой с опасност за живота. Задържани са около 70 души.

Говорителят на полицията каза, че ситуацията около сградата на ЕСВД се е успокоила около 17:30 часа. Шестима души са били арестувани преди началото на протеста, според говорителя, а след това са били задържани още хора.

Полицията съобщи, че е започнала да извежда протестиращите от улиците около 16.30 ч., като заяви, че тези, които откажат да напуснат, ще бъдат арестувани. Около 20 ч. местно време, районът е бил напълно разчистен.

Протестиращите организират демонстрации срещу ограниченията на коронавируса в белгийската столица редовно от миналата година, но митингът в неделя отбеляза голям ръст в участието в сравнение с приблизително 5000 протестиращи по-рано този месец и повече от приблизително 35 000 души, които присъстваха на протест миналия ноември, който също прерасна в насилие.

"Основното ни искане е извънредните мерки да бъдат въведени по демократичен и балансиран начин“, пише Том Миърт, председател на Обединените за свобода европейци, на уебсайта на групата.

"Не отричаме, че има болести. Нашите аргументи биха били същите в случай на природно бедствие или всяка друга криза: политиките на една страна трябва да бъдат съзнателни и основани на принципите на демократичното върховенство на закона.

Превод и редакция: Юлиян Марков