Пакет от мерки за намаляване на потреблението на ел. енергия предприема Община Горна Оряховица. От пресцентъра на местната администрация уточняват, че причината е драстичното увеличение на цената на тока.

Със заповед на кмета инж. Добромир Добрев всички общински сгради преминаха на един източник на отопление. За спазването й ще следят заместник-кметовете, ръководителите на звената, както и началникът на Служба обществен ред и сигурност. Срокът на действие е до 31 март.

От днес всички паркове, детски съоръжения и спортни игрища няма да бъдат осветени от 23:00 до 05:00 часа.

Фирмата, която отговаря за уличното осветление вече започна анализ и сравняване на партидите за ел. енергия, която Общината е консумирала минали години и данните, които се получават сега. Там, където има разминаване, ще започнат проверки. При установяване на злоупотреби, ще се предприемат необходимите мерки. Пред съответния адрес, където има незаконно присъединяване към уличното осветление, ще бъдат изгасени лампите и тези участъци няма да бъдат осветени. Контролът ще е ежедневен.

Ако граждани имат съмнения, че някъде има незаконно подвързване към уличната мрежа, могат да подават сигнал в общинска администрация.

Другата мярка, с която цели намаляване на ел. енергията, е подмяна на уличното осветление на главните пътни артерии в Горна Оряховица. Според справка и анализ на фирмата, ако бъдат подменени около 700 лампи, потреблението на електрическа енергия ще спадне до 3 пъти на подменените участъци. 150- ватовите лампи ще се заменят с 50-ватови диодни лампи. Мощността им може да се регулира, затова от 23.00 ч до 04.30 ч. тя ще пада до 30W.

Екип ще направи и анализ на партидите на използвана ел.енергия от декември 2020 година и същия месец на 2021 година. Там, където има разминаване, ще се назначи комисия, която ще направи проверка. Ще се предприемат и необходимите мерки.

"Много от общините в страната вече приложиха по-драстични мерки срещу високите цени на електроенергията като спиране на уличното осветление. Докато нямаме яснота каква ще бъде компенсацията от държавата, нашето предложение за икономии от електричеството са тези мерки“, заявяват от местната администрация.