Британските власти се опасяват, че прилагането на строги икономически санкции срещу Русия ще провокира Москва към ответни мерки, които ще включват прекъсване на доставките на газ за Европа, което ще предизвика енергийна криза в региона, пише британският вестник The Times, позовавайки се на източници от правителството на Обединеното кралство.

Високопоставени членове на британското правителство смятат, че Москва, в случай на налагане на санкции от Запада, може да "използва като оръжие" енергийната зависимост на страните от континентална Европа от Руската федерация и рязко да намали доставките на горива към европейските държави. Както отбелязва изданието, подобни действия биха могли да влошат и без това тежката ситуация в областта на енергетиката в много части на Европа.

В същото време самото Обединено кралство ще пострада повече не толкова заради евентуално намаляване на доставките на руски газ, чийто дял в страната е едва 3%, а заради неизбежния ръст на цените на суровините при такъв сценарий. В момента почти половината от газа, който влиза на пазара на Обединеното кралство, идва от британския шелф на Северно море. Норвегия е най-големият износител на газ за страната. В същото време малко повече от 15% от вноса се заемат от доставки на втечнен природен газ (ВПГ), повечето от които идват от Катар, САЩ и Руската федерация.

Британското правителство е на мнение, че залогът за устойчиви доставки на втечнен природен газ за Европа в случай на евентуални действия на Москва на енергийния пазар може да не е оправдан, тъй като в крайна сметка това ще доведе до бързо увеличение на цената на горивото. Според експерти танкери с втечнен газ при тези обстоятелства ще бъдат готови да доставят газ само до онези страни, където могат да предложат най-изгодните ценови условия на сделката, което за европейските потребители ще означава конкуренция с нарастващия азиатски пазар.

За това според британските медии, ефектът от ограниченията ще се усети не само от Германия и Финландия, традиционно зависими от руския газ, но и от Обединеното кралство, което вече е изправено пред сериозна енергийна криза през последните месеци.

Превод и редакция: Юлиян Марков