Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля разполагането на няколко хиляди американски войници, както и военни кораби и самолети в съюзниците на НАТО в балтийските страни и Източна Европа, като по този начин разшири американското военно участие на фона на нарастващите страхове от руско нахлуване в Украйна, според служители на неговата администрация, пише The New York Times.

Този ход ще сигнализира за сериозен поврат за администрацията на Байдън, която доскоро заемаше сдържана позиция по отношение на Украйна, от страх да не провокира Русия. Но след като президентът на Русия Владимир Путин засили своите заплашителни действия спрямо Украйна и преговорите между американски и руски официални лица не успяха да го обезкуражат, сега администрацията започва да се отказва от стратегията си "Не провокирай“.

На среща в събота в Кемп Дейвид, президентското имение в Мериленд, висши служители на Пентагона са представили на Байдън няколко възможности, които биха предслоциларали американските военни сили много по-близо до Русия, казаха служители на администрацията му. Вариантите включват изпращане на 1000 до 5000 войници в източноевропейските страни с потенциал да се увеличи този брой десетократно, ако нещата се влошат.

Тази информация е споделена при условие за анонимност, тъй като служителите не са били упълномощени да говорят публично за проведената дискусия.

Очаква се Байдън да вземе решение още тази седмица, според информацията на вестника. В събота Великобритания обвини Москва, че разработва планове за инсталиране на проруски лидер в Украйна.

"Дори докато сме ангажирани с дипломация, ние сме много фокусирани върху изграждането на отбрана, изграждането на възпиране“, каза държавният секретар Антони Блинкен в интервю, излъчено в неделя по "Face the Nation“ на CBS. "НАТО ще продължи да бъде подсилван значително, ако Русия извърши актове на агресия. Всичко това е на масата."

Засега нито една от военните опции, които се разглеждат, не включва разполагане на допълнителни американски войски в самата Украйна и Байдън даде да се разбере, че не желае да влиза в нов конфликт след болезненото излизане на Америка от Афганистан миналото лято след продължилия 20 години конфликт.

Но след като действаха предпазливо по въпроса каква военна подкрепа да предостави на Украйна, от страх да не бъде провокирана Русия, представители на Байдън наскоро предупредиха, че Съединените щати могат да хвърлят тежестта си зад украински партизански действия, ако Путин нахлуе в Украйна.

А разполагането на хиляди допълнителни американски войници на източния фланг на НАТО, който включва Естония, Латвия и Литва, , е точно сценарият, който Путин иска да избегне, според служители на администрацията на Байдън тъй като именно по този начин западният военен алианс се приближава до границата на Русия.

Същевременно Държавният департамент е наредил на всички членове на семействата на служителите на американското посолство в Киев да напуснат Украйна, позовавайки се на заплахата от руски военни действия, и разреши на някои служители на посолството също да напуснат по желание, според висши служители на Държавния департамент, които информираха репортери в неделя . Източниците обаче са отказали да кажат колко служители на посолството и членове на семейството са в страната. Съкращаването на персонала в американските посолства е често срещана предпазна мярка, когато възникнат конфликти или други кризи, които могат да поставят американските дипломати или техните семейства в опасност.

Превод и редакция: Юлиян Марков