Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира в интервю за предаването "Бизнес.БГ" на БНТ критиките към новия бюджет.

"За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на реални данни, а не на прогнозни“, заяви финансовият министър.

"Растежът е 4,8%, инфлацията – 5-6%, дефицитът без ковид-мерките е 2,5%, а с тях – 4%“, коментира Асен Василев.

По думите му не се очаква инфлацията у нас да прехвърли 10%, а да се движи в диапазона 5 - 7 до 8 на сто.

Министърът на финансите определи бъдещия бюджет като "социален“, защото в него били заложени мерки за подкрепа в редица сфери.

По думите му, причината в средата на годината да се направи актуализация на Бюджет 2022 г. била голяма част от коалиционните политики трябва да бъдат разработени и остойностени.

В новия бюджет се отделят 1 млрд. повече за здравеопазване и ръст на пенсиите от юли с 6,1%. Нямало да се променят и данъчните закони, заяви Василев.

Мерките за бизнеса като 60-40 се запазват, а при затваряне ще се задействат още "Запази ме плюс“ както и мерките за поддържане на заетостта.

Асен Василев заяви, че трябва да се разшири обхвата на ваучерите, които освен за храна, ще могат да се ползват за битови сметки – ток, вода, парно.

Планът за възстановяване и развитие, по който все още се работи, най-вероятно ще бъде внесен през март в Еврокомисията.

В новия вариант България няма да изгражда газова централа, която ще бъде заменена с други енергийни проекти. "Това е изцяло мое решение, не е взето под натиск. Имаше нужда министерството на енергетиката да погледне по-детайлно какви са алтернативите. Ако сега построим газова централа, след 10 години може да имаме същия проблем какъвто имаме с въглищните, които сега трябва да затваряме“, каза финансовият министър.

На въпрос дали сме готови да загубим пари по плана, Василев уточни: "Парите по плана се дават за извършване на определени реформи. Ако тези действия не се извършат, ние няма да получим тези пари“.