Тази нощ британското външно министерство излезе с изявление, че Русия подготвя "окупационно правителство" за Украйна, припомня украинското опозиционно издание “Страна“ в материал, представен без редакторска намеса.

Съобщава се, че ще то ще бъде оглавено от лидера на партията "Наши“ и собственик на канала "Наш“ Евгений Мураев, който се намира в Украйна. Там могат да влязат и политически емигранти, живеещи в Русия - Николай Азаров, Сергей Арбузов, Андрей Клюев и Владимир Сивкович.

Мураев вече заяви, че тази информация е фалшива, тъй като вече четвърта година е под руски санкции.

Останалите участници в списъка са попаднали там във видимо произволен ред - обединява ги само емиграцията след 2014 г. Иначе те винаги са представлявали различни политически групировки (с изключение евентуално на Сивкович и Клюев, които бяха близки по време на президентството на Янукович, но какви отношения имат сега не е ясно).

Лондон не предоставя никакви доказателства за думите си.

Ако за хората, живеещи в Украйна, съмнителността на този списък е очевидна, то на Запад реакцията се оказа двуяка. От една страна, темата беше официално подхвана в САЩ, изразявайки "загриженост“. От друга страна западните медии бяха до голяма степен скептични към информацията на британското външно министерство.

"Страна“ проследи реакцията на изявлението на Лондон и анализира защо изобщо е направено то.

Официална реакция в света

Русия почти веднага пусна отговор на публикацията на британското външно министерство. Те нарекоха британските изявления дезинформация, "глупости" и опит за разпалване на конфликт между Киев и Москва.

"Дезинформацията, разпространявана от британското външно министерство, е още едно доказателство, че именно страните от НАТО, водени от англосаксонците, ескалират напрежението около Украйна. Призоваваме британското външно министерство да спре провокативните действия, да спре да разпространява глупости и да се концентрира върху изучаване на историята на татаро-монголското иго", казаха от външното министерство на Русия.

След руската реакция дойде американската. От него ставаше ясно, че САЩ по същество подкрепят изявленията на своите британски съюзници.

"Този вид конспирации са дълбоко обезпокоителни. Украинският народ има суверенното право да определя собственото си бъдеще и ние подкрепяме нашите демократично избрани партньори в Украйна", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

Тоест Байдън се съгласи с твърдението на Лондон, че има някакъв заговор. Това също беше съобщено от CNN, която е близка до Демократическата партия (за която ще стане дума по-долу).

В крайна сметка имаме доста добре координирана позиция на двете страни, които интензивно разпространяват слухове за атаката на Русия срещу Украйна в близко бъдеще, обобщава "Страна“.

Независимо колко е вярна информацията за "окупационното правителство“, тя потвърждава, че именно САЩ и Великобритания повишават степента на напрежение и сеят паника в украинска посока. И изявленията на Лондон се вписват в очертанията на "подготовката за руска инвазия“ в Украйна.

Също така тази кампания може да даде началото на нов кръг от политически репресии в Украйна – с прочистване на всякакви сили, които повдигат темата за деескалация и нормализиране на отношенията с Русия.

Вярно е, че дори на Запад не всички вярват в истинността на казаното от британските власти.

"Отклоняване на вниманието от собствените трудности." Какво пише във Великобритания

Западните медии са скептични относно "сензационните новини“, разпространени от британското външно министерство за предполагаемия план на Русия да създаде "окупационно правителство“ начело с бившия народен представител Евгений Мураев след "атаката“ срещу Украйна.

Между редовете се четат предположения за фалшивостта на нашумялото изявление на британското външното министерство – поради липса на подробности и несъответствия.

The Guardian отбелязва, че съобщението, че "Путин планира преврат в Украйна" е предизвикало объркване.

"Изявлението на Министерството на външните работи относно заговора за създаване на промосковско правителство в Киев съдържа оскъдни подробности“, пише вестникът.

BBC отбелязва още, че представителят на британското външно министерство отказа да отговори на въпроси как и кога Русия възнамерява да смени ръководството на Украйна.

Във Великобритания се подозира, че премиерът Джонсън се опитва да отклони вниманието от влошаващите се вътрешни проблеми чрез увеличаване на натиска върху Русия и ескалация около украинския въпрос.

Липсата на подробности за заговора и внезапният дипломатически натиск след период на дипломация на международната сцена рискуваха да изложат Джонсън на обвинения, че използва нестабилна международна ситуация, за да укрепи позицията си у дома.

"Настоящият непосредствен вътрешен контекст е правителство, което, честно казано, има история на организиране на сензационни новинарски интервенции, за да отклони вниманието от собствените си затруднения“, каза пред изданието Дейвид Кларк, бивш специален съветник в британското външно министерство.

Според британски анализатори и регионални експерти, с които Guardian разговаря, изявлението на британското външно министерство не съдържаше никакви очевидни нови разузнавателни данни, като се има предвид, че Москва съсредоточава войски близо до границата и не крие недоволството си от сегашното правителство на страната.

Изданието цитира и Василий Филипчук, бивш говорител на украинското външно министерство, а сега ръководител на мозъчен тръст, който нарече обвиненията "нелепи“.

"Този сценарий (с "марионетно правителство“ – ред.) ще работи само при пълномащабна инвазия в Киев, каза той. "Градът ще бъде опустошен, земите му изгорени и един милион души ще напуснат града. В столицата имаме 100 000 души с оръжие, които ще се бият. Може и да има план, но това са глупости“, каза Филипчук.

Телевизионният журналист Евгений Кисельов каза пред The Guardian, че основните опозиционери, които се противопоставят на украинския президент Владимир Зеленски, никога няма да разговарят с руските разузнавателни агенции, независимо колко недоволни са от сегашното правителство в Киев.

Друга причина да поставим под съмнение изявлението на външното министерство е фактът, че според ВВС руските санкции са в сила срещу Мураев от 2018 г. и че той ги свързва с конфликта си с Виктор Медведчук, който се смята приближен на Путин.

"Там са арестувани активите на семейството ми. Как според британските разузнавателни служби и външното министерство, това се комбинира с факта, че Русия уж иска да ме назначи за ръководител на "окупационното правителство“ – това е въпрос към мистър Бийн.

The Guardian открито постави под въпрос избора на кандидати за "окупационното правителство".

САЩ подхванаха британската история

В същото време САЩ повтарят казаното от Великобритания - източник на CNN каза, че Съединените щати уж разполагат със "същата информация“ като Обединеното кралство.

"Източник от американското и британското разузнаване потвърди, че САЩ разполагат със същите доказателства като Обединеното кралство относно руския заговор за поставяне на приятелско правителство в Украйна. "Да, видяхме разузнавателни данни, че Русия търси начини за бързо прекратяване на продължителната война . Това включва неща като поставяне на приятелско правителство и използване на техните шпионски агенции за разпалване на разделението", каза източникът. Друг източник каза, че САЩ "имат същата информация." Русия преди това беше обвинявана, че се опитва да всява хаос в Украйна чрез кибератаки. и се твърди, че е в заговор за поемане на контрол над правителството в Киев, но Кремъл многократно отрича да е планирал инвазия.

CNN по-рано съобщи, че САЩ обвиниха Русия, че е набирала настоящи и бивши украински правителствени служители, за да се "опитват да поемат контрола над украинското правителство, точно когато новите санкции бяха разкрити в четвъртък" (имат се предвид санкциите на САЩ срещу Тарас Козак, Владимир Олейник, Владимир Сивкович Олег Волошин - въпреки че сред тях няма нито един настоящ украински чиновник).

Мураев каза пред CNN, че "няма какво да се коментира" по обвиненията, тъй като той е украински гражданин и все още е под руски санкции.

Но една любопитна подробност – в САЩ започнаха да пишат за "проруското правителство“ в Украйна в събота следобед по киевско време, тоест преди официалното изявление на британското външно министерство.

"Путин най-вероятно търси начини за инсталиране на режим, зависим от Русия. Много украинци не биха подкрепили проруски лидер, но биха ли подкрепили САЩ антируски бунт?“ попита Washington Post.

Авторът на статията Дейвид Лейк, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Сан Диего, който завършва книга за непрякото управление на САЩ, обсъжда "какво ще се случи след това, ако Русия нахлуе в Украйна“.

Стратегията на Русия, според него, включва "непряко управление".

Москва, смята той, "ще се опита да свали сегашното президентско правителство на Владимир Зеленски и ще управлява косвено чрез проруски украински пълномощник, както се случи при друго украинско правителство. "Те казват, че това ще гарантира, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, което Русия иска.

"Стратегията на Русия е класическата стратегия за създаване на сфери на влияние чрез непряко управление“, пише той. И посочва като пример "намесата на Русия в делата на Беларус през 2020 г. в подкрепа на Александър Лукашенко“ и "скорошната експедиция в Казахстан в подкрепа на Касим-Жомарт Токаев“.

Но в същото време експертът не е сигурен, че Русия има нужда от марионетки в Украйна. "Москва може в крайна сметка да реши, че поддържането на приятелско правителство в Украйна не си струва кръвта и парите."

Защо беше всичко?

Така дори в западните медии мнозина с голям скептицизъм възприеха публикуваната информация за "марионетното правителство“ начело с Мураев. А за хората, които малко или много са запознати с украинската политика и знаят поне, че срещу Мураев са наложени руски санкции, фалшивостта на "сензационното“ изявление на британското външно министерство беше очевидна от самото начало.

Тогава защо е направено?

Според една версия по този начин Западът (и прозападните кръгове в Украйна) принуждават Зеленски да затвори телевизионния канал "Наш“ чрез санкциите на Съвета за национална сигурност и отбрана. "Наш“, след закриването миналата година на трите опозиционни телевизионни канала NewsOne, 112 и ZIK (техният собственик е депутатът от Опозиционната платформа за живот Тарас Козак), сега остава единственият ефирен канал, който излъчва дневния ред на условните " партии на мира“ (в тълкуването на националистите – "проруски разкази“). И в същото време има добър рейтинг.

Следователно чрез натрупване на информация за "марионетното правителство“ на Мураев може да се направи подготовка за затварянето на канала "Наш“.

В същото време целите може да са по-широки – почистване на цялото политическо поле на Украйна от всички сили, които са обозначени като "проруски“.

Освен това е възможно това да е планирано за някои бъдещи действия. По-специално при ескалацията на конфликта в Донбас.

"Изглежда, че някои сили на Запад се облагодетелстват от конфликта и планират да го отприщят чрез провокация от украинска страна в Донбас, след като убедят всички, че коварната атака е подготвена в Кремъл“, написа народният депутат Олег Волошин на страницата си във "Фейсбук“, коментирайки информацията на британското външно министерство.

Коя версия е вярна - ще видим как ще се развие този скандал.

Превод и редакция: Юлиян Марков