Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн отмени сватбата си заради наложените нови ограничения, за да бъде забавено разпространението на щама "Омикрон“, каза тя пред репортери в неделя, цитирана от Reuters.

Нова Зеландия ще наложи правила за носене на маски и ще ограничи събирането от полунощ в неделя, след като клъстър от девет случая на заразяване с щама "Омикрон“ на коронавируса показа разпространението на вируса в общността от Северния към Южния остров именно след сватба.

Семейство се завърна в град Нелсън на Южния остров със самолет, след като присъства на сватба и други събития в Окланд на Северния остров. Семейството и стюардеса са дали положителен тест.

Нова Зеландия ще премине към "червен код“ по отношение на коронавируса. Вътрешните места за гости в барове и ресторанти и събития като сватби ще бъдат ограничени до 100 души, ако са ваксинирани и до 25 души, ако не се изискват ваксинационни пропуски.

"Сватбата ми няма да се състои“, каза тя пред репортери и добави, че съжалява за всеки, който е попаднал в подобен сценарий.

Попитана от репортери как се чувства по отношение на отмяната на сватбата й с дългогодишния й партньор и водещ на рибарско шоу Кларк Гейфорд, Ардърн отговори: "Такъв е животът“.

Тя добави: "Аз не съм по-различна от, смея да го кажа, от хиляди други новозеландци, които са имали много по-опустошителни последици от пандемията, най-разрушителното от които е невъзможността да бъдат с любим човек понякога, когато са тежко болни. Това много, много ще изпревари всяка тъга, която изпитвам аз в момента."

Границите на Нова Зеландия са затворени за чужденци от март 2020 г. Правителството отложи плановете за поетапно отваряне от средата на януари до края на февруари поради опасения за потенциално избухване на "Омикрон“, както в съседна Австралия.

Хората, които могат да пътуват до Нова Зеландия при специални изключения, трябва да кандидатстват за престой в управлявани от държавата карантинни съоръжения. Правителството миналата седмица спря да издава нови слотове на фона на скока в броя на хората, пристигащи с "Омикрон“.

Около 94% от населението на Нова Зеландия на възраст над 12 години е напълно ваксинирано и около 56% от отговарящите на условията са получили бустерна доза.

Превод и редакция: Юлиян Марков