Руското посолство в Обединеното кралство призова британското външно министерство да спре "опасните риторически провокации“ за Украйна, обяснявайки постоянното подгряване на антируските настроения в Лондон с това, че "остава в кулоарите на реалните дипломатически процеси,“ предава TACC.

"Настоятелно призоваваме Лондон да спре глупавите риторични провокации, които са много опасни в настоящата разгорещена ситуация, и да допринесе за реални дипломатически усилия за предоставяне на надеждни гаранции за европейската сигурност“, каза пред кореспондент на ТАСС представител на руската дипломатическа мисия.

"Последната новина - за намерението на Русия да постави на власт в Киев бивш депутат от Върховната Рада (Евгений Мураев), който в самата Русия е под санкции като лице, представляващо заплаха за националната сигурност - е напълно анекдотична", отбелязаха от посолството.

"Озовавайки се в кулоарите на реалните дипломатически процеси в резултат на своята недалновидна линия, Лондон вижда ролята си в постоянното разпалване на антируски настроения. Логиката е проста: всеки ден обвинява Русия, че подготвя "неизбежно“ нахлуване в Украйна и на тази фиктивна "основа" се опитват да играят ролята на идеологически лидер на "свободния свят", защитаващ се от "автократите".

"Този лозунг е съчетан с очевидната деградация на британския експертен потенциал в руска и украинска посока. Какво означава изявлението на външния министър Лиз Тръс, че Украйна се е сблъсквала с многобройни нашественици в историята си – "от монголите до татарите“, отбелязват от посолството.признавайки, че няма нищо смешно в такова състояние на нещата. Виждаме истинското професионално ниво на хора, които наред с тези абсурдни изявления изпращат смъртоносни оръжия в Украйна, изграждат собствено военно присъствие близо до руските граници и насърчават Киев да саботира Минските споразумения“, отбелязаха от руската дипломатическа мисия.

В събота вечер британското външно министерство направи изявление, че ръководството на Руската федерация обмисля варианта за поставяне на проруско правителство на власт в Украйна, за което се твърди, че може да бъде оглавено от бившия депутат от Върховната Рада Евгений Мураев. Лондон също съобщи за предполагаеми връзки на руското разузнаване с бивши украински политици, включително Сергей Арбузов, първи вицепремиер през 2012-2014 г. и временно изпълняващ длъжността министър-председател през 2014 г.; Андрей Клюев, първи вицепремиер през 2010-2012 г. и ръководител на администрацията на бившия президент Виктор Янукович; Владимир Сивкович, бивш заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана; бившият премиер Николай Азаров.

Превод и редакция: Юлиян Марков