Командващият на военноморските сили на Германия подаде оставка, след като предизвика критики, заявявайки, че руският президент Владимир Путин заслужава уважение и че Киев никога няма да си върне анексирания Крим от Москва, предава Reuters.

"Помолих министъра на отбраната Кристин Ламбрехт да ме освободи от задълженията ми незабавно“, каза в изявление вицеадмирал Кей-Ахим Шьонбах. "Министърът прие молбата ми."

Шьонбах се изказа на дискусия, проведена в Индия в петък, а видеото беше публикувано в социалните медии. Коментарите идват в деликатен момент, когато Русия е натрупала десетки хиляди войници по границите на Украйна.

В Ню Делхи Шьонбах, говорейки на английски, каза, че Путин се стреми да бъде третиран като равен от Запада.

"Това, което той (Путин) наистина иска, е уважение“, каза Шьонбах.

"И Господи, да дадете уважение на някого е ниска цена, дори без цена... Лесно е да му дадете уважението, което той наистина изисква – и вероятно също заслужава“, каза Шьонбах, наричайки Русия стара и важна страна.

Шьонбах призна, че трябва да се обърне внимание на действията на Русия в Украйна. Но той добави, че "полуостров Крим е загубен, той никога няма да се върне, това е факт", което противоречи на съвместната западна позиция, че анексирането на полуострова от Украйна от Москва през 2014 г. не може да бъде прието и трябва да бъде върнат на Украйна.

Преди оставката на Шьонбах, министерството на отбраната публично разкритикува изказванията му, заявявайки, че те не отразяват позицията на Германия нито по съдържание, нито по формулировка.

Шьонбах се извини за коментарите си.

"Моите необмислени забележки в Индия... все повече натоварват ведомството ми“, каза той. "Считам тази стъпка (оставката) за необходима, за да се предотвратят по-нататъшни щети за германския флот, германските сили и Федерална република Германия като цяло .

Украинското външно министерство призова Германия публично да отхвърли коментарите на началника на флота. Коментарите на Шьонбах могат да навредят на усилията на Запада за деескалация на ситуацията, се казва в изявление на украинското външно министерство.

"Украйна е благодарна на Германия за подкрепата, която вече е оказала от 2014 г. насам, както и за дипломатическите усилия за разрешаване на руско-украинския въоръжен конфликт. Но настоящите изявления на Германия са разочароващи и противоречат на тази подкрепа и усилия," написа украинския външен министър Дмитро Кулеба в "Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков