Президентът на САЩ Джо Байдън проведе среща с представители на администрацията, отговарящи за въпросите на националната сигурност в резиденцията си в Кемп Дейвид, щата Мериленд, и обсъди с тях ситуацията около Украйна и дипломатическата ангажираност с Русия, съобщиха от пресслужбата на Белия дом, цитирани от TACC.

"Днес президентът Байдън се срещна в Кемп Дейвид лично и виртуално със своя екип за национална сигурност, за да обсъди продължаващите агресивни действия на Русия срещу Украйна“, се казва в изявлението.

По-специално, Байдън беше информиран "за текущото състояние на руските военни операции“, за които се твърди, че се извършват "на границата с Украйна“. Той обсъди със служителите на администрацията си "продължаващите усилия за деескалация на ситуацията чрез дипломация, както и редица мерки за ограничаване, които са тясно координирани от съюзници и партньори, включително продължаващото предоставяне на помощ на Украйна“. "Президентът Байдън повтори, че ако Русия направи нова инвазия в Украйна, Съединените щати ще осигурят бързи и тежки последици за Русия заедно с нашите съюзници и партньори“, се казва в документа.

В резиденцията присъстваха президентският съветник по националната сигурност Джейк Съливан и съветникът Стив Рикети. Останалите участници в срещата използваха видеовръзка.

Превод и редакция: Юлиян Марков