БСП вече реализира своите политики

"Конгресът на БСП днес трябваше да констатира или да не констатира подадената оставка от Корнелия Нинова. Делегатите счетоха за редно, че Корнелия Нинова трябва да продължи да изпълнява функциите си и че не приемат подадената от нея оставка. Единственият начин да изразят тази своя воля беше като отхвърлиха именно това предложение за констатиране на оставката, както е по устава на нашата партия." Това обобщение на събитията от Конгреса на БСП направи председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в предаването "Офанзива" по Nova News.

По неговите думи с отминаване на времето няма как да се заличи катастрофалната загуба на БСП на изборите миналата година и оцени като правилна постъпката на лидера на БСП да поеме отговорността за нея. "Затова обаче са и членовете на партията - за да разграничат отговорността и до каква степен е отговорен само ръководителят или всички ние, които участваме в тези процеси. От дистанция на времето, и делегатите на Конгреса, и българските социалисти преценихме, че по-правилното решение за БСП и за България е тази оставка да не бъде приета и всички усилия на партията да бъдат съсредоточени върху управлението на държавата", коментира Свиленски.

В ефира на Nova News социалистът обясни, че целта на всяка партия е да влезе в управлението, за да може да реализира своите политики. "В крайна сметка, БСП влезе в управлението и вече реализира своите политики. Ще дам пример с бюджета, който предстои да бъде приет - над 20 млрд. лв. са заложени именно за социални политики. Това са политиките, с които БСП се яви пред българските избиратели и няма абсолютно никакво значение дали са 26 или 29 народните представители, когато тези неща ще бъдат реализирани. Аз съм свидетел преди една година, когато бяхме 80 народни представители и не можахме да реализираме нито една от тези политики, които хората очакват", посочи той.

"Оценяваме като грешка въвеждането на изцяло машинно гласуване поради невъзможността на много български граждани да участват в гласуването и затрудненията с машините, които се наблюдаваха. Фактите са избирателната активност в секциите, където гласуването е било само машинно и там, където е било само на хартия. Този въпрос ще бъде преразгледан, когато му дойде времето с отварянето на Изборния кодекс. Надявам се да получим подкрепа и от други политически сили", каза още Георги Свиленски.