Руското външно министерство нарече изявлението на Държавния департамент за "руската дезинформация" относно ситуацията в Украйна пропаганда. Примерите, цитирани от американската страна, са формирани на базата на извадени от контекста сюжети, които "нямат нищо общо с реалността", каза говорителят на МВнР Мария Захарова. Руското ведомство твърди, че вината за дестабилизацията в Украйна е на САЩ и други страни от НАТО, а Киев се опитва да направи Москва страна в конфликта в Донбас, пише руският вестник "Коммерсантъ“ в материал, представен без редакторска намеса.

Министерството на външните работи отговори на примерите за "руска дезинформация“ за Украйна, публикувани от Държавния департамент. Руското министерство цитира тезите на Вашингтон и коментира всяка една от тях:

Изявление на Държавния департамент "Русия нахлу в Украйна през 2014 г., окупира Крим, контролира въоръжените сили в Донбас“. Руското външно министерство обвини САЩ и други страни от НАТО в дестабилизация, "подкрепяйки държавния преврат (в Украйна) през февруари 2014 г., в резултат на който законно избраният президент беше свален и националисти дойдоха на власт“. Жителите на Крим и Донбас, според руското външно министерство, се страхуват за собствената си безопасност и "не искат да живеят под контрола на последователите на Бандера и Шухевич“.

"Русия се опитва да представи Украйна като агресор. Руското министерство заяви, че властите в Киев и "Западът, който играе заедно с тях“ се опитват да превърнат Русия в страна в конфликта в Донбас, въпреки че Киев, Донецк и Луганск са признати за страни в конфликта в официалните документи. По този начин страните от НАТО искат "да отклонят вниманието на световната общност от собственото военно развитие на територията на Украйна“, смятат от външното министерство.

"Разгръщането от Русия на повече от 100 000 войници на границата с Украйна не е просто ротация на войски. Руското външно министерство отбелязва, че самите САЩ разполагат военен персонал и оръжия в страните от Източна Европа "на няколко хиляди километра от националните си граници, като по този начин подкопават европейската сигурност и стратегическа стабилност“. Доставяйки оръжие на Киев, Вашингтон "насърчава агресивните действия на киевския режим срещу собственото си население в Донбас“, уверено е руското външно министерството.

"Русия използва химическо оръжие и се занимава с дезинформация и пропаганда, за да създаде претекст за военни действия. Руското външно министерство пише, че властите на САЩ "използват дезинформация като претекст за военна инвазия в независими държави" и цитира американската операция в Ирак като пример.

"Няма доказателства за нарушаване на правата на руснаците в Украйна, но правата на украинците са нарушени в Крим. Руското външно министерство твърди, че нарушенията на правата на рускоезичното население в Украйна "са достигнали чудовищни размери“. МВнР на Русия обръща внимание на факта, че Киев прие "дискриминационни закони" за езика, образованието, "коренното население", като по този начин "измести руския език от всички сфери на живота". А ситуацията с правата на човека в Крим "се подобри след връщането на полуострова на Русия“, увериха от външното министерство.

"САЩ поддържат контакти с Руската федерация и полагат всеобхватни дипломатически усилия за мирно разрешаване на ситуацията. Външното министерство заяви, че вместо да отговорят на руските гаранции за сигурност, САЩ и техните западни съюзници "стартираха изключително токсична информационна и пропагандна кампания", представяйки Русия като "агресор", "враг на цивилизована Европа" и "заплаха за международната стабилност." Продължава и "заплашването с болезнени санкции".

НАТО е отбранителен съюз. Министерството на външните работи пише, че Северноатлантическият алианс се "опетни с неразрешена операция" срещу Югославия, инвазията в Ирак и Афганистан, както и участието във "варварското унищожаване" на Либия. Подобна политика, както подчертават от руското ведомство, няма нищо общо с "прословутата отбрана“. Позоваванията на изявленията на Владимир Путин за отбранителния характер на НАТО са "извадени от общия контекст": президентът каза това през 2002 г., когато Русия и НАТО все още изграждаха планове за развитие на сътрудничеството, казаха от външното министерство.

"Не е имало обещания за неразширяване на НАТО. Руското външно министерство пише, че представители на страните от НАТО многократно са обещавали това на срещи с представители на СССР.

"Разширяването на НАТО не е насочено срещу Русия. Руското министерство заяви, че през последните 20 години целият коалиционен потенциал на НАТО е съсредоточен върху "източния фланг“, а напредването на алианса до границите на Руската федерация "се съпровожда от създаване и модернизация на военна инфраструктура " По-специално се e увеличил броят на посещенията в Черно море от военни кораби на страните от НАТО, нараснал е броят на полетите на техните разузнавателни самолети. Освен това Алиансът "постоянно извършва" военни учения в близост до руските граници, отбелязват от външното министерство.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, коментирайки изявлението на Държавния департамент, каза, че Вашингтон "надува сапунен балон въз основа на неоснователни обвинения“ и подобни действия водят до по-нататъшно влошаване на отношенията между двете страни. Руският външен министър Сергей Лавров каза предния ден, че примерите на Държавния департамент за "руска дезинформация“ са "невъзможни за четене“ и всяка теза, публикувана от американска страна, не издържа на проверка.

***

Москва. Тази сутрин стана известно, че САЩ са отказали входна виза на руския космонавт Николай Чуба, без да се мотивират. По този повод руският космонавт Михаил Корниенко коментира ситуацията с неиздаване на американска виза на неговия колега Николай Чуба. Според него досега МКС е бил остров извън политиката, но сега "всичко това се е прехвърлило в Kосмоса", цитира думите му :Московский Комсомолец“.

В тази връзка Корниенко допусна възможността за пълно прекратяване на съвместната работа на САЩ и Русия по МКС. "Не знам всички планове на НАТО и Роскосмос, но такава възможност не може да се изключи“, каза той, цитиран от радиостанцията "Говорит Москва“.

Той допълни, че станцията вече 23 години, което е близо до лимита й. И на фона на сегашното политическо напрежение "не може да се изключи такъв момент“. Освен това той призова за симетричен отговор на действията на САЩ.

По-рано в събота стана известно, че властите на САЩ са отказали да издадат виза на Николай Чуба без обяснение. Космонавтът трябваше да пътува до САЩ, за да участва в обучение в космическия център "Линдън Джонсън“. През пролетта на следващата година той трябва да лети до МКС. Пътуването на руските космонавти до САЩ и на американските до Русия е обичайна практика, за да може да се запознаят с работата на модулите на другата страна.

Главният изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин отбеляза, че ще поиска позицията на ръководителя на НАСА Бил Нелсън относно случилото се. Той добави, че действията на американските власти са "опасен прецедент за сътрудничество на Международната космическа станция".

***

Москва. Инициативата за санкции срещу Русия, внесена в Камарата на представителите на САЩ, насочена по-специално срещу президента Владимир Путин, говори за желанието на американските парламентаристи да прекъснат отношенията с руската страна. Това мнение изрази в събота, 22 януари, сенаторът Сергей Цеков, цитиран от руския вестник “Известия“.

.

На 21 януари ръководителят на Комисията по международните въпроси на Камарата на представителите на САЩ, демократът Грегъри Мийкс, представи собствен проект за санкции срещу Руската федерация. Документът предвижда ограничения срещу "Северен поток 2", минната индустрия, поне три финансови институции, държавния дълг, Путин и други представители на руските власти.

"Предлагат да наложат санкции срещу президента на Русия? Тогава те могат незабавно да предложат прекъсване на руско-американските отношения “, каза сенаторът в интервю за РИА Новости.

В същото време, както предполага Цеков, очевидно точно това искат американските политици.

Сенаторът обърна внимание на факта, че политическите лидери на САЩ не могат да "живеят и ден“ без санкции, това е тяхното постоянно състояние.

"Те живеят в състояние на постоянна заплаха за Русия. Страната ни трябва да се съобрази с това и вече го отчита“, завърши Цеков.

По-рано през деня един от консервативните лидери на Германия, баварският премиер Маркус Зьодер, каза, че все по-строгите санкции срещу Русия не могат да бъдат решението. Той уточни, че ограниченията често вредят на тези, които ги приемат.

В същото време на 20 януари представителят на американската републиканска партия Джим Банкс представи проект за санкции срещу Русия. Според The Washington Post законопроектът включва санкции срещу редица руски служители, служители по сигурността, журналисти и бизнесмени.

В същия ден депутатът от Държавната дума Вячеслав Никонов подчерта, че новият проект за антируски санкции са истории на ужасите, които никога не са работили и няма да работят.

На 18 януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова хората да не се ръководят от информацията, разпространявана в чуждестранни медии, че Европейският съюз и САЩ обмислят налагането на санкции срещу руски банки. Както припомни Песков, и по-рано са се обсъждали планове за изключване на Русия от SWIFT, но те не бяха изпълнени.