Кметът на Охрид Кирил Пецаков ще получи наказателно обвинение, защото сутринта на Богоявление е направил тест за корона и вместо да чака резултата в самоизолация, е участвал в честването на религиозния празник, след което е получил положителен резултат, съобщи телевизионният канал "Телма“, цитиран от скопското електронно издание “360 степени“.

След като това се разбра в Охрид, както първоначално съобщи вчера порталът "A1on.mk", побеснели граждани поискаха условия за тестване. Пецаков в изявление за портала казва, че не е имал никакви симптоми и е бил тестван за пътуване до Банско. В петък той е повторил теста и получи отрицателен резултат.

От Държавната санитарна инспекция подчертават, че независимо от причината за изследването и дали е симптоматичен или асимптоматичен случай, резултатът се изчаква в самоизолация.

Специално постановление на правителството, прието на 22 април 2020 г., предвижда самоизолация, докато се чака резултат от теста.

Пецаков присъства на честването на християнския празник Богоявление в Охрид без предпазна маска. Той се срещна с посланика на ЕС Дейвид Гиър и беше на литургия с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Превод и редакция: Юлиян Марков